Wykonanie

Pamiętacie brownie z
majonezem ? A gdyby tak cały tort..? W
majonezie dodawanym do ciast nie ma nic nowego: to
jajka i
olej, czyli podstawowe składniki ciasta. Na pewno nie raz piekliście babkę
majonezową :-).
Majonez jest ważnym składnikiem ciasta - powinien być prawdziwy, delikatny w smaku, odpowiednio tłusty, nie 'light'. Tort
czekoladowy upieczony z tego przepisu wychodzi lekki i mięsisty, czarny w przekroju. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Tort upiekłam w
trzech foremkach o różnych średnicach, ale można wybrać tylko jeden rozmiar i upiec tort o tradycyjnym kształcie. Przepis na ciasto jest prosty i nie wymaga użycia miksera, wystarczy rózga kuchenna. Tort przełożony jest pysznym kremem (musem)
czekoladowym i świeżymi
malinami. Z ciasta
czekoladowego z
majonezem piekłam również babeczki, to jedne ze smaczniejszych i prostszych, jakie próbowałam. Polecam na weekend, poezja smaku!Uwaga, zawsze na MW:1 szklanka - o pojemności 250 ml1 łyżka - o pojemności 15 ml1 łyżeczka - o pojemności 5 mlSkładniki na formę o średnicy 15 cm (1 blat
czekoladowy):pół szklanki
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 15 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na formę o średnicy 20 cm (1 blat
czekoladowy):1 szklanka
mąki pszennej tortowejpół szklanki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
brązowego cukru (trochę mniej)pół szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)pół szklanki
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na formę o średnicy 25 cm (1 blat
czekoladowy):1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
kakao1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/3 szklanki
brązowego cukru3/4 szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)3/4 szklanki
mleka3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 25 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Krem (jak mus)
czekoladowy:450 ml
śmietany kremówki 36%150 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudruW małym garnuszku podgrzać do wrzenia
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem, odstawić. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego
czekoladowego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (całą noc). Po tym czasie ubić (trzepaczkami miksera do ubijania
białek) do otrzymania gęstego,
czekoladowego musu.Ponadto:500 g świeżych
malinWykonanie
tortu:Poszczególne blaty
tortu układać na sobie, zaczynając od największego, przekładając go
kremem czekoladowym i
malinami (bezpośrednio pod kolejnym blatem można je podzielić na małe cząstki) . Oprószyć
cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).






Do upieczenia
tortu wykorzystałam foremki, które testuję już od pewnego czasu, a które można nabyć w sklepie internetowym AleDobre.pl .

To aluminiowe formy o średnicy 15, 20, 25 i 30 cm. Profesjonalne i bardzo wysokie (7,5 cm)! Piekłam już w nich jeden z wyższych na blogu
tortów -
truskawkowy Heaven .Forma jest bardzo lekka (zdziwicie się ;-) i cienka. Nie ma wyjmowanego dna i
boków, to jedna całość - plus za to, że nigdy nie przecieknie. Przed użyciem powinna zostać posmarowana
masłem i oprószona
mąką lub wyłożona papierem do pieczenia. Papierem wykładamy tylko dno.
Biszkopt 'pnie się' po bokach formy i przykleja się do niej. Po upieczeniu należy przy pomocy
ostrego noża z piłką przejechać pomiędzy formą a
biszkoptem by uwolnić go z formy. Inne ciasta, bardziej wilgotne (np. ciasto
czekoladowe z powyższego przepisu) po upieczeniu wyraźnie odstają od brzegów foremki. Ciasto z foremek przekładam na kratkę lub paterę odwracając foremkę z
ciastem do góry dnem.Formy te nie są trudne do utrzymania w czystości. Po miesiacu użytkowania wyglądają jak nowe, a sami wiecie, że rzadko nie piekę ;-). Już na wstępie otrzymały ode mnie plus za wybór z kilku najbardziej popularnych rozmiarów, a małe foremki - 15 i 20 cm są w sam raz dla mnie, osoby, która piecze dużo i często, testuje różne wypieki. I można upiec tort piętrowy!W skali 1 - 5 otrzymują ode mnie 5 z plusem. Bardzo jestem z nich zadowolona, wiem, że będziesz i Ty.Zajrzyj na AleDobre.pl :-).---------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/