Wykonanie
Tym razem także inspirowałam się przepisem Pani Doroty z Moich Wypieków. Wybrałam przepis z moimi ulubionymi
owocami sezonowymi czyli
malinami. Ciasto wyszło pyszne, ale przyznaję, że nie trzymałam się za bardzo proporcji na odpowiednią tortownicę, i w finale miałam ciut za gruby spód a za mało masy. Zaopatrzę się niebawem w odpowiednie tortownice i powtórzę torcika raz jeszcze, bo jest tego wart. Dodam, że jak na tort, nie jest trudny, ale trzeba pamiętać, aby mus zacząć robić najlepiej dzień przed podaniem, bo ma się schładzać minimum 12 godzin.Podaję przepis oryginalny ze strony mojewypieki.com, choć można zrobić tylko 2 warstwy, zamiast
trzech.

Składniki na formę o średnicy 15 cm (1 blat
czekoladowy):pół szklanki
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 15 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na formę o średnicy 20 cm (1 blat
czekoladowy):1 szklanka
mąki pszennej tortowejpół szklanki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
brązowego cukru (trochę mniej)pół szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)pół szklanki
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na formę o średnicy 25 cm (1 blat
czekoladowy):1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
kakao1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/3 szklanki
brązowego cukru3/4 szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)3/4 szklanki
mleka3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 25 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Krem (jak mus)
czekoladowy:450 ml
śmietany kremówki 36%150 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudruW małym garnuszku podgrzać do wrzenia
śmietanę kremówkę z
cukrem pudrem, odstawić. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego
czekoladowego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (całą noc). Po tym czasie ubić (trzepaczkami miksera do ubijania
białek) do otrzymania gęstego,
czekoladowego musu.Ponadto:500 g świeżych
malinWykonanie
tortu:Poszczególne blaty
tortu układać na sobie, zaczynając od największego, przekładając go
kremem czekoladowym i
malinami (bezpośrednio pod kolejnym blatem można je podzielić na małe cząstki) . Oprószyć
cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.Przechowywać w lodówce.