ßßß
Składniki na formę o średnicy 15 cm (1 blat czekoladowy):pół szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki kakaopół łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki brązowego cukru1/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)1/4 szklanki mleka1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 15 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na formę o średnicy 20 cm (1 blat czekoladowy):1 szklanka mąki pszennej tortowejpół szklanki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)pół szklanki mleka2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Składniki na formę o średnicy 25 cm (1 blat czekoladowy):1,5 szklanki mąki pszennej tortowej3/4 szklanki kakao1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/3 szklanki brązowego cukru3/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)3/4 szklanki mleka3 łyżeczki kawy rozpuszczalnejKawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Krem (jak mus) czekoladowy:450 ml śmietany kremówki 36%150 g gorzkiej czekolady2 łyżki cukru pudruW małym garnuszku podgrzać do wrzenia śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, odstawić. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego czekoladowego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (całą noc). Po tym czasie ubić (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego, czekoladowego musu.Ponadto:500 g świeżych malinWykonanie tortu:Poszczególne blaty tortu układać na sobie, zaczynając od największego, przekładając go kremem czekoladowym i malinami (bezpośrednio pod kolejnym blatem można je podzielić na małe cząstki) . Oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.Przechowywać w lodówce.