ßßß Cookit - przepis na Babeczki z porzeczkami

Babeczki z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe babeczki ze znanegu już Wam ciasta z dodatkiem majonezu, jak w torcie czekoladowym . Wzbogacone o owoce. Ciasto jest delikatne, więc pasują do niego tylko drobne owoce, tj. porzeczki lub jagody, ewentualnie maliny na górę babeczek. Są czarne, mięsiste, wilgotne, długo utrzymują świeżość. Z miękką polewą czekoladową. Polecam :-).
ps. W kolejnych dniach tylko przepisy z porzeczkami, zapraszam!
Składniki na około 14 babeczek :
1 szklanka mąki pszennej tortowej
pół szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
pół szklanki mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 g czerwonej porzeczki
Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy. Na koniec dodać porzeczki, delikatnie wymieszać.
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami (jeśli pieczemy w foremkach silikonowych, jak ja, nie ma potrzeby smarowania foremek). Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Polewa czekoladowa:
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.
Polewą udekorować wystudzone babeczki. Przyozdobić porzeczkami.
Smacznego :-).
Poniżej babeczki w piekarniku i po upieczeniu - wyrastają bardziej płaskie niż z górką i nie mogą opadać lub rozlewać się poza papilotkę (jeśli tak jest - zostało nałożone zbyt dużo ciasta do papilotki lub ciasto nie zostało wykonane poprawnie):
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-porzeczkami