Wykonanie
Czekoladowe babeczki ze znanegu już Wam ciasta z dodatkiem
majonezu, jak w torcie
czekoladowym . Wzbogacone o
owoce. Ciasto jest delikatne, więc pasują do niego tylko drobne
owoce, tj.
porzeczki lub
jagody, ewentualnie
maliny na górę babeczek. Są czarne, mięsiste, wilgotne, długo utrzymują świeżość. Z miękką
polewą czekoladową. Polecam :-).ps. W kolejnych dniach tylko przepisy z
porzeczkami, zapraszam!Składniki na około 14 babeczek :1 szklanka
mąki pszennej tortowejpół szklanki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
brązowego cukru (trochę mniej)pół szklanki
majonezu (prawdziwego, nie typu light)pół szklanki
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej200 g
czerwonej porzeczkiKawę zaparzyć we wrzącym
mleku, ostudzić.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną
majonez, ostudzoną
kawę,
cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z
majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy. Na koniec dodać
porzeczki, delikatnie wymieszać.Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami (jeśli pieczemy w foremkach silikonowych, jak ja, nie ma potrzeby smarowania foremek). Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Polewa czekoladowa:100 ml
śmietany kremówki 36%100 g
gorzkiej czekolady (lub pół na pół z
mleczną)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.Polewą udekorować wystudzone babeczki. Przyozdobić
porzeczkami.Smacznego :-).




Poniżej babeczki w piekarniku i po upieczeniu - wyrastają bardziej płaskie niż z górką i nie mogą opadać lub rozlewać się poza papilotkę (jeśli tak jest - zostało nałożone zbyt dużo ciasta do papilotki lub ciasto nie zostało wykonane poprawnie):