Wykonanie

Urodzinowy torcik siedmiolatki :-). Ma w sobie wszystko to, co
Pola kocha -
mleczną czekoladę,
maliny,
bitą śmietanę i..
kawę ;-). Ciasto jest mocno
czekoladowe z nutą
kawową, ma głęboki ciemny kolor i aromat. Do przełożenia użyłam, tradycyjnie już, kremu z
mascarpone i
śmietanki kremówki, dodając do niego tartą
mleczną czekoladę. Tort jest bardzo szybki do przygotowania. W sam raz, na trwający cały czas jeszcze, malinowy sezon :-).Składniki na ciasto
czekoladowe:5
jajek250 g jasnego
brązowego cukru75 g
gorzkiej czekolady150 g
masła50 g
kakao60 ml mocnej
kawy100 g kwaśnej
śmietany 12% lub 18%3 łyżki
mleka200 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W niedużym garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną
czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.W miseczce wymieszać rózgą kuchenną przesiane
kakao,
kawę,
śmietanę i
mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem,
sodą,
solą; odłożyć.W misie miksera ubić
jajka (w całości, bez rozdzielania na
białka i
żółtka) z
brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut końcówką do ubijania
białek). Dodać
czekoladę roztopioną z
masłem, masę
kakaową ze
śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą
mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.600 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej250 g
serka mascarpone, schłodzonego2 - 3 łyżki
cukru pudru50 g
czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkachok. 700 g
malinŚmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec
cukier puder. Ubitą, dodawać w
trzech turach do
serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać
czekoladę i wymieszać.Dodatkowo:1 szklanka mocnej
herbaty50 g
czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkachWykonanieJeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna
herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3
kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać
maliny. Przykryć kolejną porcją
kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi
czekoladowy blat, nasączyć
herbatą. Posmarować ostatnią porcją
kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć
mleczną czekoladę.Włożyć do lodówki na 3 godziny.Smacznego :-).


