ßßß
Urodzinowy torcik siedmiolatki :-). Ma w sobie wszystko to, co Pola kocha - mleczną czekoladę, maliny, bitą śmietanę i.. kawę ;-). Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą kawową, ma głęboki ciemny kolor i aromat. Do przełożenia użyłam, tradycyjnie już, kremu z mascarpone i śmietanki kremówki, dodając do niego tartą mleczną czekoladę. Tort jest bardzo szybki do przygotowania. W sam raz, na trwający cały czas jeszcze, malinowy sezon :-).Składniki na ciasto czekoladowe:5 jajek250 g jasnego brązowego cukru75 g gorzkiej czekolady150 g masła50 g kakao60 ml mocnej kawy100 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%3 łyżki mleka200 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W niedużym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.W miseczce wymieszać rózgą kuchenną przesiane kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut końcówką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej250 g serka mascarpone, schłodzonego2 - 3 łyżki cukru pudru50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkachok. 700 g malinŚmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.Dodatkowo:1 szklanka mocnej herbaty50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkachWykonanieJeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.Włożyć do lodówki na 3 godziny.Smacznego :-).

