Wykonanie
Ponieważ dalej przeprowadzam próby z masą
cukrową, dziś mam dla Was przepis na kolejny tort - prezent dla mojego znajomego. Tym razem jest to wilgotny tort
czekoladowy kształcie łożyska kulkowego :). To jeden z tych, których wykonanie zajmuje sporo czasu, ale dla
czekoladowego niezbyt słodkiego smaku naprawdę warto go zrobić. Wyjątkowo we wpisie dużo świetnych zdjęć wykonanych przez Moje zabawy aparatem -
Asia swoją przygodę z fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze zdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku .


Ciasto
czekoladowe:tabliczka
czekolady gorzkiej3/4 szklanki
mlekakostka
masła1 szklanka
cukru3
jajka3/4 szklanki
jogurtu naturalnego2 1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliPodgrzewamy
mleko z
masłem,
cukrem,
kakao i
czekoladą, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować.
Jaja miksujemy z
jogurtem, dodajemy przestudzoną masę
czekoladową i mieszamy. Wsypujemy
mąkę, proszek,
sodę,
sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C
Krem czekoladowy:1 łyżeczka
żelatyny2/3 szklanki
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
cukrutabliczka
czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej)3
jajakostka
masła2 łyżki
kakaoopcjonalnie
brandy 50 mlRozpuszczamy
żelatynę w niewielkiej ilości
wody. Zimną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, wlewamy
żelatynę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Jajka ubijamy na parze z
cukrem.
Masło miksujemy z
kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej
czekolady (
czekolada i
jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też
brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą
śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować
czekoladą lub tak jak u mnie masą
cukrową.





