ßßß

Ciasto czekoladowe:tabliczka czekolady gorzkiej3/4 szklanki mlekakostka masła1 szklanka cukru3 jajka3/4 szklanki jogurtu naturalnego2 1/2 szklanki mąki pszennej4 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soliPodgrzewamy mleko z masłem, cukrem, kakao i czekoladą, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. CKrem czekoladowy:1 łyżeczka żelatyny2/3 szklanki śmietany 30%2 łyżki cukru pudru1/2 szklanki cukrutabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej)3 jajakostka masła2 łyżki kakaoopcjonalnie brandy 50 mlRozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, wlewamy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy na parze z cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową.




