Wykonanie

Niedawno przedstawiałam Wam przepis na Karpatkę . Dziś kolejny "pudełkowy" klasyk zostanie rozłożony na części pierwsze. Ciacho tak pyszne, że szaleją za nim i dzieci i dorośli. Nie ma się
czemu dziwić. Czy połączenie gęstego, wilgotnego, mocno
czekoladowego ciasta z dojrzałymi
bananami i kremem straciatella może komuś nie przypaść do gustu? Wątpię. Do tego wygląda tak ślicznie!Jeśli jednak ktoś nie lubi
bananów, spokojnie może je zastąpić innymi
owocami np.
wiśniami, czy
truskawkami.Składniki:ciasto
czekoladowe1/3 szklanki
mleka3 płaskie łyżki
kakao50 g
czekolady gorzkiej200 g
masła6 łyżek
brązowego cukru1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3
jajka200 ml
kefiru lub
maślankikrem straciatella500 g
serka mascarpone300 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru25 g
czekolady gorzkiejponadto6 małych
bananówsok z 1
cytrynyTortownicę (u mnie o średnicy 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy cieniutko
masłem i oprószamy
kakao. Blaszkę odstawiamy do lodówki.Przygotowujemy ciasto.
Mleko przelewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy
kakao i podgrzewamy całość na niewielkim ogniu. Mieszamy. Gdy tylko mieszanina zacznie się gotować zdejmujemy naczynie z ognia. Dodajemy do niego posiekaną drobno
czekoladę i rozcieramy ją do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy naczynie w chłodne miejsce.
Masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy z
cukrem na kremowy puch. Stopniowo wbijamy
jajka, ciągle masę mieszając. Następnie wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną,
sól, dodajemy
polewę czekoladową i
maślankę. Mieszamy ciasto (wolne obroty miksera).Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy je 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Początkowo będzie rosło, by następnie opaść. Spokojnie, gotowy blat ma być dość płaski, a ciasto
czekoladowe ma przypominać brownie (będzie wilgotne, gęste i ciężkie).Przygotowujemy krem straciatella.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy (po łyżce)
serek mascarpone. Cały czas krem miksujemy. Do gotowego wsypujemy
czekoladę startą na grubych oczkach tarki. Mieszamy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 30 minut.Przygotowujemy
banany.
Banany obieramy. Zalewamy je
sokiem cytrynowym.Składamy kopiec.Wierzch naszego blatu
czekoladowego ścinamy. Za pomocą łyżki wydrążamy ciasto, tak by pozostało tylko dno i boki grube na około 1 cm. Zbędne ciasto
czekoladowe kruszymy. Na wyżłobionym spodzie ciasta układamy
banany (bardzo blisko siebie). Następnie wykładamy krem straciatella, tworząc kopczyk. Wierzch i boki oprószamy okruszkami z ciasta
czekoladowego (można je lekko docisnąć). Kopiec, przed podaniem, schładzamy minimum 2 godziny w lodówce. Trzeba go dość szybko zjeść, gdyż
banany będą z czasem ciemniały.
