Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1 szklanka
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody- szczypta
soli- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
mleka- 1/4 szklanki
maślanki- 1
jajko*na krem- 250ml
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudru- 1 łyżeczka
żelatyny*dodatkowo- 1
banan- kilka kropli
soku z cytrynySposób przygotowania:1.
Mąkę mieszamy z
kakao,
sodą,
proszkiem do pieczenia,
solą i
cukrem. W misce ubijamy lekko
jajko z
mlekiem i
maślanką, stopniowo dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.2. Foremki na muffiny napełniamy
ciastem na wysokość 4/5 i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.3.
Banana kroimy w kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.4.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej
wody, lekko studzimy.5.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder oraz
żelatynę (dokładnie miksujemy, aby nie było grudek), chłodzimy kilka minut w lodówce.6. W muffinkach wydrążamy środek (ciasto które nam pozostanie, kruszymy i odkładamy do dekoracji), napełniamy pokrojonym
bananem. Babeczki smarujemy masą
śmietanową i formujemy lekki stożek, następnie obsypujemy odłożonym
ciastem, można udekorować listkami
mięty, chłodzimy w lodówce.Inspiracja: ilovebake