ßßß



Pudełkową wersję, czyli znany Kopiec kreta, kojarzą pewnie wszyscy.Dzisiejsze babeczki są domowe, nie pudełkowe, w smaku pyszne, kremowe, idealne, z dodatkiem banana i nie odbiegają ani trochę od gotowca.Ich przygotowanie wymaga nieco pracy i czasu, ale myślę, że wizualnie i smakowo, efekt końcowy jest tego wart :)Składniki:szklanka mąkipół szklanki cukrupół szklanki mleka1/4 szklanki maślanki1 jajkołyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego kakao1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:250ml kremówki 30%3 łyżki cukru pudru3 łyżki gorącej wodyłyżeczka żelatynyłyżeczka cukru waniliowegoDodatkowo:banansok z cytrynyPrzygotowanie:W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao, cukier, sól ), a w drugiej mokre ( jajko, mleko, maślanka ).Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę przelewamy do foremek ( do połowy ich wysokości ) i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika.Pieczemy 25-30 minut.Upieczone babeczki studzimy, a kiedy będą już przestudzone, nożem ścinamy wierzch, a za pomocą łyżeczki wydrążamy środki babeczek.Wydrążone ciasto rozdrabniamy.Banana kroimy w plastry lub kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier waniliowy i naszą już przestygniętą żelatynę.Krem gotowy i zabieramy się za zrobienie kopców :)Do każdej wydrążonej babeczki wkładamy banana i ubity krem, tworząc z kremu lekką górkę/kopiec.Wszystkie nasze kopce oprószamy rozdrobnionym wcześniej ciastem, lekko je dociskając dłońmi i wkładamy na 2 godziny do lodówki, by stężały i się schłodziły.Przepis znaleziony na stronie ilovebake:)Kategorie: