Wykonanie

Nie wiem czy już wspominałam jak bardzo lubię połączenie
bananów z
czekoladą. W każdym razie naszła mnie wczoraj ogromna ochota na taki właśnie duet. Wpadłam też na pomysł, by wykorzystać przepisdr Oetkera na kopiec kreta, tylko że wykonany samemu w domu. Zajęło mi to zaledwie 1h i ciasto było gotowe :) Polecam!Składniki:1szklanka
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 szklanka
cukru5-6
jajekłyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
proszku do pieczenia3
banany350-400ml
śmietanki 30%łyżka
cukru pudruopakowanie
śmietan fixWykonanie:Jako ciasto posłużył mi niezawodny
biszkopt tylko, że tym razem
kakaowy. Przepis znajduje się na blogu tutaj, (tym razem dodałam tylko łyżeczkę proszku i wyrósł również pięknie).
Mąkę przed wsypaniem do pozostałych składników należy zmieszać z
kakaem.Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu, należy wydrążyć środek ciasta, tak jak pokazałam to na zdjęciu, a następnie skropić
sokiem z cytryny, poukładać pokrojone w plastry
banany i nałożyć ubitą z
cukrem pudrem i
śmietan fixem śmietanę.



Ciasto, które wydrążyliśmy ze środka, należy teraz pokruszyć i obsypać nim
bitą śmietanę. Na koniec posypać
cukrem pudrem i wstawić do lodówki, do całkowitego ścięcia
śmietanki. Ja zostawiłam ciasto na noc w lodówce i rano było już idealne, a przy krojeniu w ogóle się "nie rozwalało".

Smacznego :)