Wykonanie
Wczoraj było kilka słów o
białku (czytaj tutaj), a dzisiaj chciałam napisać kilka ważnych informacji na temat węglowodanów.

Co to są węglowodany?Są to substancje organiczne inaczej zwane
cukrami, z których organizm czerpie niezbędna mu do funkcjonowania energię.Jaka jest rola węglowodanów w naszej diecie?Węglowodany stanowią najlepsze przyswajalne źródło energii.
Między innymi mózgowie wykorzystuje glukozę jako jedyne źródło energiiWęglowodany przyczyniają się do syntezy
białka, a przede wszystkim kwasów tłuszczowychWpływają „oszczędzająco” na
białko1 g węglowodanów = 4 kcal, tj. 16 , 7 kJGdzie znajdziemy węglowodany?Produkty zbożowe jak
mąka,
kasze,
ryż,
płatki owsiane,
makaronyWarzywa i owoceCukier,
miód oraz ich
przetwory jak:
cukierki,
marmolada,
dżemyAlkoholJakie znamy węglowodany?

Węglowodany ze względu na swoją budowę chemiczną i przyswajalność dzielimy na:Węglowodany proste („cukry proste”)- ich źródłem są głównie:
owoce, rozgotowane warzywa,
soki,
słodycze,
cukier,
miód,
białe pieczywo, białe
makarony, białe
mąki,
białe ryże, wypieki cukiernicze. Dzienne spożycie
cukrów prostych nie powinno dostarczać więcej jak 200 kcal czyli około 50g. W jednym posiłku nie możesz spożywać więcej jak 50 kcal, co odpowiada 125g fruktozy lub glukozy, ponieważ Twój organizm tylko tyle
przetworzy na glikogen (który jest magazynowany w
wątrobie i mięśniach), a reszta zostanie przetworzona na tłuszcz.Zamiast
słodyczy możemy sięgnąć po
owoce. Jedna porcja
owoców dostarcza około 50 kcal np.:100g
jabłka czyli jeden mały
owoc100g
gruszki czyli jeden mały
owoc90g
kiwi50g
banana czyli około ¼ część jednego
owocu180g
truskawek90g
czereśni150g
arbuzaO tym kiedy jeść
owoce pisałam tutaj .Dodatkowo węglowodany proste to często są produkty o wysokim indeksie glikemicznym, gdzie o IG wspominałam przy poruszeniu tematu pszenicy tutaj i jeszcze dokładniej tutaj .Węglowodany złożone („cukry złożone”)- ich źródłem są przede wszystkim: warzywa (zwłaszcza surowe),
mąki pełnoziarniste czyli też
makarony pełnoziarniste, tzw.
ciemne pieczywo,
ciemne ryże (dzikie, brązowe itp.),
kasze (gryczana, jaglana,
kuskus),
płatki owsiane, nasiona strączkowe.
Cukry złożone są nazywane tak ze względu na swoją budowę chemiczną (głównie z dwóch i więcej cząsteczek
cukrów prostych) dlatego też nasz organizm trawi je wolniej, stopniowo uwalniając energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania.Dla porównania z
owocami zjadając warzywa dostarczamy:1 mały
pomidor (100g) to 15 kcal2 średniej wielkości
ogórki (100g) to 14 kcalsurówka z małej
marchewki (100g) to 27 kcalugotowane
buraczki (100g) to 38 kcal1/3
cukinii (100g) to 15 kcalOczywiście sięgajmy też po produkty zbożowe z pełnego przemiału i
kasze, które oprócz węglowodanów dostarczą nam niezbędnych witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku i błonnika.Ile powinniśmy spożywać węglowodanów w naszej codziennej diecie?Zakłada się, że zdrowy dorosły człowiek, o prawidłowej macie ciała i umiarkowanej aktywności fizycznej powinien spożywać 50-60 % to jest około 300 – 340g przy całodziennym zapotrzebowaniu 2000-2500 kcal na dobę.Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na węglowodany wzrasta podczas dużej ilości wykonywanych ćwiczeń fizycznych, przy ciężkiej, fizycznej pracy, przy wyniszczeniu np. nowotworowym, w niektórych chorobach.Ważne jest, aby w naszej codziennej diecie 90% to były węglowodany złożone!!Spożywanie węglowodanów w ilości poniżej 100g/dobę skutkuje niecałkowitemu spalaniu kwasów tłuszczowych co prowadzi do wytwarzania się ciał ketonowych, zakwaszających organizm