Czy można wyobrazić sobie lepszy deser na upalne dni? Chyba nie.Pomijając oczywiście pyszne, zimne, kremowe lub owocowe lody - dla mnie jest to dodatkowo doskonała orzeźwiająca dawka witamin i soli mineralnych.Macedonia to najbardziej popularna włoska „sałatka” sporządzana ze świeżych, sezonowych owoców. Kto lubi może dodatkowo dodać dobrego markowegoalkoholu np . Porto czy Malagi, albo po prostu fajnego likieru owocowego. Oczywiście owoce należy wzbogacić dodatkowo sokiem z pomarańczy, grejpfruta lub cytryny i delikatnie dosłodzić.Do mojej Macedonii użyłam:S kładniki:/ilości dowolne/arbuzmelontruskawkiczereśniejabłkogruszkakiwibananbrzoskwinie3 łyżki likieru „Sambuca”cukier puder/do smaku/sok z cytrynyliść miętyWykonanie:Owoce umyć,obrać,wypestkować.Z melona i arbuza wydrążyć kuleczki, umieścić w misce. podobnie postąpić z pozostałymi owocami lub po prostu pokroić w kostkę . Owoce posypać cukrem pudrem i dodać sok z cytryny.Można dodatkowo zalać owoce ok. ½ szklanki wody mineralnej /jeśli lubimy kiedy owoce są mocno zanurzone w soku /.Dodać likier, delikatnie wymieszać i wstawić na ok.1/2 godz. do lodówki. Podawać w miseczkach lub wydrążonych łupinach melona.