Wykonanie
Chociaż ten przepis może wyglądać na skomplikowany, to wcale taki nie jest. I nie jest aż tak pracochłonny. Po prostu trzeba dobrze wykorzystać cały czas na przygotowanie. Kiedy ciasto rośnie – przygotowujemy składniki, kiedy się piecze - sos i dekorację talerza. Spokojnie zdążymy jeszcze nakryć do stołu.Pizza to nie jest lekkostrawne danie, ale bardzo sycące i może od czasu do czasu zastąpić obiad i zaspokoić żądania domowników, aby zjeść coś podobnego do tego, co jadają ich znajomi. W wersji bezgutenowej, czyli gryczano – owsianej jest równie smaczna jak w orkiszowej . Spód jest bardzo cienki i chrupiący i moim zdaniem jest to najlepsza wersja bezglutenowej pizzy, jaką
jadłam. Nie ustępuje bowiem żadnej tradycyjnej wersji, nawet klasycznej włoskiej z pszenicy durum. Jest przepyszna i … już.

Składniki (na 2 duże pizze czyli 3-4 porcje)200 g
mąki gryczanej150 g
mąki owsianej lub zmielonych w młynku
płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)0,5 szklanki letniej
wody3 łyżki
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki
solimąka gryczana lub owsiana do podsypania pizzyRozczyn
drożdżowy2 łyżki
mąki owsianej lub gryczanej25 g świeżych
drożdży3-4 łyżki ciepłej, ale nie gorącej
wody1 łyżeczka nierafinowanego
cukru lub
miodu, jako pożywka wzmacniająca rośnięcie
drożdżyPodkład100 g
parmezanu startego na tarce lub innego
twardego sera, np. Pecorino8 łyżek passaty pomidorowej lub
pomidorów w kawałkach bez skórkiDodatkiDuszone
pieczarki,
groszek, czarne lub
zielone oliwki, plastry
pomidora i
cebuli,
szpinak, co tylko znajdzie się w kuchni i macie na to ochotę, ale pamiętajcie że pizza musi to wszystko „udźwignąć” i lepiej dozować składniki skromniej
rukola,
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)Do posmarowania talerzy, na których pizza będzie podana2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęSos150 g
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu bio3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól ziołowa, suszony
czosnek niedźwiedzi,
pieprz czarnyWszystkie składniki zmiksować i przyprawić.


PrzygotowanieCiasto na pizzę + rozczynPrzygotować rozczyn :
drożdże wyrobić z
wodą, dodać
mąkę i
cukier. Rozczyn powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno pączkować i co najmniej podwoić swoją objętość.CiastoSuche składniki wymieszać w misce, dodać
oliwę,
wodę i rozczyn
drożdżowy. Wyrobić ręką na gładką masę, ugniatając energicznie przez kilka minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, uformować kulę, posypać ją
mąką z wierzchu i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Wówczas podzielić je na dwie części i podsypując
mąką, wyrobić jeszcze raz, aby było elastyczne i zwarte, ale nie twarde. Rozwałkować je na cienkie placki. Ja wałkuję je na papierze do pieczenia i razem z tym papierem przekładam placki na blachy i tam dekoruję. Wtedy placki na pewno się nie uszkodzą i nie stracą kształtu. Podwinąć brzegi ciasta do środka i rozsmarować przetarte
pomidory (po 4 łyżki na każdy placek), posypać odrobiną
sera, ułożyć dowolne składniki i posypać z wierzchu kolejną warstwą
sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C i piec przez 25 - 30 minut. Spód powinien być widocznie rumiany od strony papieru do pieczenia.
Oliwę wymieszać z przeciśniętym
czosnkiem i tą masą posmarować talerze, na których będziemy podawać pizzę. Można jeszcze udekorować pizzę po upieczeniu świeżą
rukolą i posiekanymi
pomidorkami koktajlowymi i dopiero polać sosem, jak to było w tym przepisie .