ßßß Cookit - przepis na Pizza na gryczano – owsianym spodzie

Pizza na gryczano – owsianym spodzie

nazwa

Wykonanie

Chociaż ten przepis może wyglądać na skomplikowany, to wcale taki nie jest. I nie jest aż tak pracochłonny. Po prostu trzeba dobrze wykorzystać cały czas na przygotowanie. Kiedy ciasto rośnie – przygotowujemy składniki, kiedy się piecze - sos i dekorację talerza. Spokojnie zdążymy jeszcze nakryć do stołu.
Pizza to nie jest lekkostrawne danie, ale bardzo sycące i może od czasu do czasu zastąpić obiad i zaspokoić żądania domowników, aby zjeść coś podobnego do tego, co jadają ich znajomi. W wersji bezgutenowej, czyli gryczano – owsianej jest równie smaczna jak w orkiszowej . Spód jest bardzo cienki i chrupiący i moim zdaniem jest to najlepsza wersja bezglutenowej pizzy, jaką jadłam. Nie ustępuje bowiem żadnej tradycyjnej wersji, nawet klasycznej włoskiej z pszenicy durum. Jest przepyszna i … już.
Składniki (na 2 duże pizze czyli 3-4 porcje)
200 g mąki gryczanej
150 g mąki owsianej lub zmielonych w młynku płatków owsianych (ja użyłam bezglutenowych)
0,5 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
mąka gryczana lub owsiana do podsypania pizzy
Rozczyn drożdżowy
2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
25 g świeżych drożdży
3-4 łyżki ciepłej, ale nie gorącej wody
1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu, jako pożywka wzmacniająca rośnięcie drożdży
Podkład
100 g parmezanu startego na tarce lub innego twardego sera, np. Pecorino
8 łyżek passaty pomidorowej lub pomidorów w kawałkach bez skórki
Dodatki
Duszone pieczarki, groszek, czarne lub zielone oliwki, plastry pomidora i cebuli, szpinak, co tylko znajdzie się w kuchni i macie na to ochotę, ale pamiętajcie że pizza musi to wszystko „udźwignąć” i lepiej dozować składniki skromniej
rukola, pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Do posmarowania talerzy, na których pizza będzie podana
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sos
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu bio
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól ziołowa, suszony czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny
Wszystkie składniki zmiksować i przyprawić.
Przygotowanie
Ciasto na pizzę + rozczyn
Przygotować rozczyn : drożdże wyrobić z wodą, dodać mąkę i cukier. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno pączkować i co najmniej podwoić swoją objętość.
Ciasto
Suche składniki wymieszać w misce, dodać oliwę, wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ręką na gładką masę, ugniatając energicznie przez kilka minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, uformować kulę, posypać ją mąką z wierzchu i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Wówczas podzielić je na dwie części i podsypując mąką, wyrobić jeszcze raz, aby było elastyczne i zwarte, ale nie twarde. Rozwałkować je na cienkie placki. Ja wałkuję je na papierze do pieczenia i razem z tym papierem przekładam placki na blachy i tam dekoruję. Wtedy placki na pewno się nie uszkodzą i nie stracą kształtu. Podwinąć brzegi ciasta do środka i rozsmarować przetarte pomidory (po 4 łyżki na każdy placek), posypać odrobiną sera, ułożyć dowolne składniki i posypać z wierzchu kolejną warstwą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C i piec przez 25 - 30 minut. Spód powinien być widocznie rumiany od strony papieru do pieczenia.
Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i tą masą posmarować talerze, na których będziemy podawać pizzę. Można jeszcze udekorować pizzę po upieczeniu świeżą rukolą i posiekanymi pomidorkami koktajlowymi i dopiero polać sosem, jak to było w tym przepisie .
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/08/pizza-na-gryczano-owsianym-spodzie.html