Wykonanie
Gotowanie, sesja zdjęciowa, a dzisiaj mój dzień biegania!Ciemno robi się tak wcześnie, że trudno zdążyć ze zdjęciami przy dobrym dziennym świetle. No i stało się, bieganie po zmroku, a nie lubię, w dodatku w strugach deszczu, który po pięknym pogodnym dniu mnie zaskoczył; tego nie lubię chyba najbardziej.Dzisiejszy sukces, oprócz 10 kilometrów w dobrym stylu mimo warunków atmosferycznych, to wypiek, na który miałam pomysł, ale jednocześnie dużo wątpliwości co do rezultatu.Galette to taka francuska
tarta od niechcenia, często zwana też tartą rustykalną. Robimy ją szybko i nie bawimy się w detale.
Ziemniaki to najbardziej oczywiste warzywo polskie, ale jednocześnie popularne w Hiszpanii, choćby w tradycyjnej tortilli, gdzie są łączone z
cebulą czy chorizo, tradycyjną pikatną
kiełbasą hiszpańską. Miałam nadzieję, że połączenie tych smaków z tradycyjną francuską tartą rustykalną będzie dobrą kombinacją; myślę, że tak się stało.GALETTE Z
ZIEMNIAKAMI I CHORIZO NA SERACH


Składniki:galette - ciasto1 i 1/4 kubka
mąki pszennej, schłodzonej w lodówce przez około 30 minut1/4 łyżeczki
soli120g zimnego
masła, pokrojonego w kawałeczki1/4 kubka kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
soku z cytryny1/4 kubka lodowatej
wodyżółtko jajka, rozbełtane z odrobiną
wody do posmarowania brzegów ciasta

nadzienie4 - 5
ziemniaków średniej wielkości, pokrojonych w cieniutkie plasterkimała
kiełbaska chorizo, pokrojona w plasterkipół kubka
serka ricottaser gruyere, starty na tarce o grubych oczkach
oliwa2 ząbki
czosnkusól,
pieprzostra papryka mielonakilka listków
natki pietruszki
Jak zrobiłam:ciasto1. W dużej misce połączyłam
mąkę z
solą, a
potem dodałam
masło i połączyłam w grudkowatą masę. Osobno wymieszałam
śmietanę z
sokiem z cytryny i
wodą.2. Obie masy połączyłam ręką; wyrobiłam szybko ciasto, zostawiając grudki. Było trochę zbyt mokre, dodałam trochę więcej
mąki, ale tylko odrobinę.3. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.

Ciasto chłodziło się w lodówce, a ja przygotowałam nadzienie.nadzienieNa małej ale głębokiej patelni - rondlu rozgrzałam
oliwę. Na niej ułożyłam warstwami plastry
ziemniaków i chorizo. Smażyłam na bardzo małym ogniu, delikatnie przewracając drewnianą łyżką tak, żeby
ziemniaki się nie pokruszyły. Zdjęłam z ognia kiedy jeszcze były twardawe; dopieką się na spodzie tarty. Chorizo dało piękny
paprykowy kolor. Na końcu całość lekko doprawiłam
solą,
pieprzem i
papryką.
ricottaWymieszałam
ricottę ze
startym serem gruyere.
oliwaOliwę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.

4. Po godzinie wyjęłam ciasto, rozwałkowałam na placek o średnicy 30cm. Przeniosłam na papier do pieczenia, którym wyłożyłam blaszkę do pieczenia.5. Spód wysmarowałam seremr
icotta z gruyere, zostawiając margines 5 centymetrowy wokół ciasta.Na tej warstwie ułożyłam
ziemniaki i chorizo. Brzeg
spodu zagięłam do środka, przykrywając część nadzienia. Środek
skropiłam obficie
oliwą z
czosnkiem.Zagięty brzeg posmarowałam rozbełtanym
jajkiem.6. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i wstawiłam galette. Piekłam przez 45 minut, aż brzegi były złociste.


Wierzch posypałam siekaną
pietruszką. Kolor na zdjęciach jest absolutnie naturalny, złocisto - żółty, dzięki mieszaninie
jajka z
wodą, którą posmarowałam brzeg ciasta. Galette jest cudownie chrupiąca, a
ziemniaki mają lekko żującą konsystencję, dzięki temu, że piekłam je jeszcze lekko surowe.