Wykonanie
2 February, 2013Mam parę ulubionych przepisów i z przyjemnością do nich wracam. Jednym z nich jest ten na galette.Ta
tarta jest doskonała i na słodko i na słono, ale moja ulubiona to ta na wytrawnie.Galette, inaczej
tarta rustykalna, dzisiaj z naszą rodzimą, trochę zapomnianą
rzepą czarną. Zastosowanie
rzepę w placuszkach już wcześniej opisywałam.A
rzepa dlatego, że przede wszystkim zachwycił mnie jej wygląd. Czarna skórka o pięknej fakturze kryje białe, jędrny i świeże wnętrze. Jej smak jest też niepospolity, niepodobny do smaków innych warzyw, wyrazisty i ostry.

Składniki:ciasto:1 i 1/4 kubka
mąki1/4 łyżeczki
soli120g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1/4 kubka kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
soku z cytryny1/4 kubka lodowatej
wodyżółtko jajka rozbełtane, do posmarowania brzegów galette

nadzienie:1
rzepa1
korzeń pietruszkikawałek
szynki długodojrzewającej, pokrojonej na kawałkiokoło 150g
sera ricottakawałek
sera cheddarsól,
pieprztymianekoliwa2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
natka pietruszki posiekana, do posypania

Jak zrobiłam:ciasto:1.
Mąkę i
sól wymieszałam, dodałam zimne
masło pokrojone na kawałki i roztarłam palcami na grudkowatą masę.2.
Śmietanę wymieszałam z
sokiem z cytryny i zimną
wodą. Wlałam do suchej masy i szybko wyrobiłam ciasto. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać trochę
mąki i jeszcze raz wyrobić.3. Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do lodówki na godzinę.

nadzienie:1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.
Rzepę i
pietruszkę umyłam dokładnie. Nie obierałam. Na blaszce piekłam przez około 40 minut.
Pietruszka jest bardziej miękka, upiekła się wcześniej. Ostudziłam i obrałam. Pokroiłam w plasterki.2.
Ricottę wymieszałam ze
startym serem cheddar.3.
Oliwę wymieszałam z
czosnkiem.

całość:1. Ciasto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam na placek o średnicy 30cm, który przeniosłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.2. Środek placka posmarowałam
ricottą z
serem cheddar, zostawiając margines 5cm. Na serach ułożyłam
szynkę pokrojoną w kawałki, na niej pokrojoną
rzepę i
pietruszkę. Posypałam
tymiankem, doprawiłam
solą i
pieprzem. Brzeg placka zagięłam do środka, przykrywając częściowo nadzienie. Całość
skropiłam oliwą z
czosnkiem.3. Brzeg posmarowałam roztrzepanym
jajkiem, żeby po upieczeniu ciasto miało piękny złocisty kolor.

Piekłam przez około 45 minut, aż brzeg stał się złocisty.

Przed podaniem całość posypałam posiekaną
natką pietruszki, a nadzienie lekko
skropiłam oliwą.Galette zawsze się sprawdza, a szczególnie wtedy, kiedy chcę zrobić wrażenie na gościach. Wygląda efektownie, smakuje doskonale.
Tarta jest chrupiąca, a jednocześnie, dzięki nadzieniu, wilgotna i pełna smaków.