Wykonanie
Burak to moje ulubione warzywo - w
sumie, które nie jest? - a galette to moja ulubiona
tarta; w duecie dają tartę idealną.Jeżeli do tej zawartosci dodać przepyszny
ser cypryjski Kefalotyri od Josufa, Cypryjczyka, którego
sery można kupić na Tyglu, targowisku żywności regionalnej bezpośrednio od producentów, efekt nie ma sobie równych.Wyszukany smak
sera, jednocześnie swojski
burak, a wszystko ozdobione
płatkami migdałów, dobra letnia
tarta.Robi się ją szybko i łatwo, a forma zachwyci każdego. Może będzie dobrą propozycją na dzisiejszy wieczór?
Ser cypryjski jest świetnym dodatkiem, ale można go zastąpić greckim haloumi, czy też wędzoną
mozarellą.

Składniki:ciasto:1 i 1/4 kubka
mąki1/4 łyżeczka
soli120g zimnego
masła pokrojonego na kawałki1/4 kubka kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
soku z cytryny1/4 kubka zimnej
wodyżółtko rozbełtane do posmarowania brzegu tartynadzienie:3 średnie
buraki ugotowane i pokrojone w talarkiokoło 100g
sera ( rodzaje omówione we wstępie) pokrojonego w plasterki
płatki migdałów do posypania
tymianeksól,
pieprz

Jak zrobiłam:ciasto:1.
Mąkę i
sól połączyłam z zimnym
masłem w grudkowatą masę.2.
Śmietanę wymieszałam z
cytryną i
wodą, dodałam do mieszaniny
mąki z
masłem i szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny.

całość:1. Wyjęłam ciasto z lodówki i rozwałkowałam na blacie podsypanym
mąką na płaski placek o średnicy około 33cm. Przeniosłam je na wałku na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Na środku placka, zostawiając margines 5cm, ułożyłam plasterki
sera, na nich plasterki
buraka, a całość doprawiłam lekko
solą i
pieprzem.3. Brzegi tarty zagięłam do środka, częściowo przykrywając nadzienie. Posmarowałam je rozbełtanym
jajkiem i całość
skropiłam oliwą, posypałam
tymiankiem, a
potem płatkami migdałów.


Piekarnik nagrzałam do 180'C i piekłam tartę przez 35 - 40 minut - brzegi muszą być podpieczone i złociste.Zdecydowanie galette to moja ulubiona
tarta, i na słodko i na słono, chociaż przepisy na
spody obu rodzajów są zupełnie różne!Do galette z
burakami wystarczy miska
zielonej sałaty, różowe, wychłodzone
wino, i obiad na letni wieczór, również proszoną kolację, idealny.