Wykonanie
            Burak to moje ulubione warzywo - w 
sumie, które nie jest? - a galette to moja ulubiona 
tarta; w duecie dają tartę idealną.Jeżeli do tej zawartosci dodać przepyszny 
ser cypryjski Kefalotyri od Josufa, Cypryjczyka, którego 
sery można kupić na Tyglu, targowisku żywności regionalnej bezpośrednio od producentów, efekt nie ma sobie równych.Wyszukany smak 
sera, jednocześnie swojski 
burak, a wszystko ozdobione 
płatkami migdałów, dobra letnia 
tarta.Robi się ją szybko i łatwo, a forma zachwyci każdego. Może będzie dobrą propozycją na dzisiejszy wieczór? 
Ser cypryjski jest świetnym dodatkiem, ale można go zastąpić greckim haloumi, czy też wędzoną 
mozarellą.

Składniki:ciasto:1 i 1/4 kubka 
mąki1/4 łyżeczka 
soli120g zimnego 
masła pokrojonego na kawałki1/4 kubka kwaśnej 
śmietany2 łyżeczki 
soku z cytryny1/4 kubka zimnej 
wodyżółtko rozbełtane do posmarowania brzegu tartynadzienie:3 średnie 
buraki ugotowane i pokrojone w talarkiokoło 100g 
sera ( rodzaje omówione we wstępie) pokrojonego w plasterki
płatki migdałów do posypania
tymianeksól, 
pieprz

Jak zrobiłam:ciasto:1. 
Mąkę i 
sól połączyłam z zimnym 
masłem w grudkowatą masę.2. 
Śmietanę wymieszałam z 
cytryną i 
wodą, dodałam do mieszaniny 
mąki z 
masłem i szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny.

całość:1. Wyjęłam ciasto z lodówki i rozwałkowałam na blacie podsypanym 
mąką na płaski placek o średnicy około 33cm. Przeniosłam je na wałku na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Na środku placka, zostawiając margines 5cm, ułożyłam plasterki 
sera, na nich plasterki 
buraka, a całość doprawiłam lekko 
solą i 
pieprzem.3. Brzegi tarty zagięłam do środka, częściowo przykrywając nadzienie. Posmarowałam je rozbełtanym 
jajkiem i całość 
skropiłam oliwą, posypałam 
tymiankiem, a 
potem płatkami migdałów.


Piekarnik nagrzałam do 180'C i piekłam tartę przez 35 - 40 minut - brzegi muszą być podpieczone i złociste.Zdecydowanie galette to moja ulubiona 
tarta, i na słodko i na słono, chociaż przepisy na 
spody obu rodzajów są zupełnie różne!Do galette z 
burakami wystarczy miska 
zielonej sałaty, różowe, wychłodzone 
wino, i obiad na letni wieczór, również proszoną kolację, idealny.
