ßßß Cookit - przepis na Indyk w sosie bazyliowo-tymiankowym

Indyk w sosie bazyliowo-tymiankowym

nazwa

Wykonanie

Nie miałam pomysłu na obiad. Zupełnie spontaniczne postanowiłam wykorzystać świeżą bazylię, która już wysoko wyrosła w doniczce. Wyszło świetne, aromatyczne i wiosenne danie, pełne smaku.Dlatego postanowiłam się nim z Wami podzielić :)
Składniki:
ok.450 g filetu z indyka
łyżka masła + olej rzepakowy
0,5 l wody
Składniki na sos:
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
garść gałązek świeżej bazylii
tymianek suszony
sól,pieprz
Wykonanie:
Najpierw mięso indyka kroję w paski. Doprawiam solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podsmażam na oleju i maśle. Kiedy indyk straci surowość podlewam całość około 0,5 l wody i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa. Trwa to około 30 min.
Kiedy mięso jest już gotowe- łyżką cedzakową wyjmuje je z powstałego bulionu.
Dwa żółtka ucieram z sokiem z cytryny. Powoli po łyżce dodaje bulion z gotowanego mięsa tak aby żółtka się zahartowały.Gotowe żółtka dodaje do całości sosu. Następnie łyżkę mąki łączę z wodą i również dodaję do sosu. Na samym końcu doprawiam 2 łyżkami śmietany.Bazylię ucieram w blenderze. Dodaję ją do sosu. Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu dodaję z powrotem mięso.
Podaję z puree z ziemniaków i warzywami.
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2015/04/indyk-w-sosie-bazyliowo-tymiankowym.html