ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i ricottą - pycha!

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i ricottą - pycha!

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis ze szpinakiem w roli głównej i znów strzał w dziesiątkę! Tarta jest dość łatwa i niezbyt pracochłonna, za to efekt znakomity. Szpinakowe niejadki powinny zjeść ze smakiem. Wspaniała kompozycja z ricottą - szpinak wychodzi delikatny, kremowy a zarazem pikantny i aromatyczny. Dla mnie potrawa absolutnie rewelacyjna.
Potrzebujesz: (na tartę o średnicy 20 cm)
Na ciasto:
1 pełną szklankę mąki pszennej tortowej
60g zimnego masła
1 łyżkę zimnej śmietany 18 %
1 łyżkę oliwy z oliwek
3 łyżki wody
pół płaskiej łyżeczki soli
Na nadzienie:
1 podwójna pierś kurczaka
pół kostki mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
150g serka ricotta
1 żółtko
przyprawa gyros, sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 pomidor
3/4 kulki mozzarelli
forma do tarty lub tortownica
Przygotowanie:
Rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Ogien powinien być mocny żeby woda ze szpinaku nam odparowała jak najszybciej. Często mieszamy. Po 3-4 minutach gdy szpinak odparuje zdejmujemy go z patelni do ostudzenia.
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki oliwy i obsypujemy przyprawą gyros. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kurczaka.
Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażone mięso.
Ricottę mieszamy z żółtkiem i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem (ma być pikantne.) Wykładamy na kurczaka.
Na szpinaku układamy plastry pomidora. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu tartę razem z formą kładziemy na duży talerz i przykrywamy drugim. Trzymając oba talerze odwracamy je. Ściągamy formę z tarty (silikon odejdzie bez problemu). Znó przykładamy talerz i odwracamy ponownie. Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/03/tarta-ze-szpinakiem-kurczakiem-i.html