ßßß
Potrzebujesz: (na tartę o średnicy 20 cm)Na ciasto:1 pełną szklankę mąki pszennej tortowej60g zimnego masła1 łyżkę zimnej śmietany 18 %1 łyżkę oliwy z oliwek3 łyżki wodypół płaskiej łyżeczki soliNa nadzienie:1 podwójna pierś kurczakapół kostki mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku150g serka ricotta1 żółtkoprzyprawa gyros, sól, pieprz4 łyżki oliwy z oliwekDodatkowo:1 pomidor3/4 kulki mozzarelliforma do tarty lub tortownicaPrzygotowanie:Rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Ogien powinien być mocny żeby woda ze szpinaku nam odparowała jak najszybciej. Często mieszamy. Po 3-4 minutach gdy szpinak odparuje zdejmujemy go z patelni do ostudzenia.Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki oliwy i obsypujemy przyprawą gyros. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kurczaka.Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażone mięso.Ricottę mieszamy z żółtkiem i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem (ma być pikantne.) Wykładamy na kurczaka.Na szpinaku układamy plastry pomidora. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu tartę razem z formą kładziemy na duży talerz i przykrywamy drugim. Trzymając oba talerze odwracamy je. Ściągamy formę z tarty (silikon odejdzie bez problemu). Znó przykładamy talerz i odwracamy ponownie. Gotowe!Smacznego!