Wykonanie
Kolejny przepis ze
szpinakiem w roli głównej i znów strzał w dziesiątkę!
Tarta jest dość łatwa i niezbyt pracochłonna, za to efekt znakomity.
Szpinakowe niejadki powinny zjeść ze smakiem. Wspaniała kompozycja z
ricottą -
szpinak wychodzi delikatny, kremowy a zarazem pikantny i aromatyczny. Dla mnie potrawa absolutnie rewelacyjna.

Potrzebujesz: (na tartę o średnicy 20 cm)Na ciasto:1 pełną szklankę
mąki pszennej tortowej60g zimnego
masła1 łyżkę zimnej
śmietany 18 %1 łyżkę
oliwy z oliwek3 łyżki
wodypół płaskiej łyżeczki
soliNa nadzienie:1 podwójna
pierś kurczakapół kostki
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku150g
serka ricotta1
żółtkoprzyprawa gyros,
sól,
pieprz4 łyżki
oliwy z oliwekDodatkowo:1
pomidor3/4 kulki
mozzarelliforma do tarty lub tortownicaPrzygotowanie:Rozmrażamy
szpinak. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Ogien powinien być mocny żeby
woda ze
szpinaku nam odparowała jak najszybciej. Często mieszamy. Po 3-4 minutach gdy
szpinak odparuje zdejmujemy go z patelni do ostudzenia.Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki
oliwy i obsypujemy
przyprawą gyros. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.Rozgrzewamy patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy
kurczaka.Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażone
mięso.
Ricottę mieszamy z
żółtkiem i dodajemy
szpinak. Doprawiamy
solą i
pieprzem (ma być pikantne.) Wykładamy na
kurczaka.Na
szpinaku układamy plastry
pomidora. Posypujemy
mozzarellą pokrojoną w kostkę.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu tartę razem z formą kładziemy na duży talerz i przykrywamy drugim. Trzymając oba talerze odwracamy je. Ściągamy formę z tarty (silikon odejdzie bez problemu). Znó przykładamy talerz i odwracamy ponownie. Gotowe!Smacznego!
