Wykonanie
Poznałam ją w przytulnej małej restauracji, gdzie podawano wyjątkową pizzę. Knajpka chyba jeszcze istnieje, ale dużo się tam zmieniło. Zabrakło „pizzera”; okazało się, że bardzo trudno go zastąpić, pizza nie była już tak dobra i z czasem zniknęła z menu, a to, co zostało, przestało nas przyciągać. Bardzo lubiliśmy tą o wdzięcznie brzmiącej nazwie „Pizza pollo” i jedliśmy ją najczęściej. Po kilku latach odtworzyłam ją w domu - smakuje wspaniale i na dodatek jest piękna.

Składniki (na dwie średnie pizze):500g
mąki pszennej7g (paczuszka)
drożdży instantłyżeczka drobnej
solikilka łyżek
oliwy z oliwekszklanka letniej
wody (plus więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
pierś kurczakałyżeczka proszku mieszanki
currysól,
pieprzoliwa z oliwek400g
pomidorów z puszki1 ząbek
czosnkugarść
mrożonego szpinaku (bądź kilka garści świeżego)200-250g
mozzarelliliście świeżej
bazyliiW misie miksera wymieszać
mąkę z
drożdżami i
solą.Dolać
oliwę,
wodę i mieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia masy. Dodawać stopniowo większą ilość
wody, aż do momentu uzyskania dość zwartego, miękkiego ciasta.Nieco zwiększyć obroty i wyrabiać do chwili, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk i ścian miski – przez 6-8 minut. Wszystko oczywiście można wykonać ręcznie.Misę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej, aż ciasto podwoi swoją objętość – czyli na mniej więcej godzinę.W tym czasie pokroić
pierś kurczaka w 1,5-centymetrową kostkę, wymieszać z
curry, oprószyć
solą i
pieprzem i podsmażyć na
oliwie z oliwek, na patelni na tyle dużej, aby
mięso nie było stłoczone i się nie ugotowało; można to zrobić partiami. Smażyć należy na umiarkowanie mocnym ogniu, aż wszystkie kawałki delikatnie się zrumienią z każdej strony; potrwa to kilka minut. Przełożyć
mięso do miski, przykryć szczelnie folią aluminiową.Rozmrożony
szpinak odcisnąć, posiekać niezbyt drobno, doprawić
solą i
pieprzem.
Świeży szpinak można podsmażyć na
maśle, odparować i pokroić.
Pomidory przełożyć do małego garnuszka lub do pojemnika blendera, dorzucić ząbek
czosnku, szczyptę
soli i
pieprzu, i zmiksować żyrafą bądź w blenderze (jeżeli nie dysponujemy jednym ani drugim, można użyć pomidorowej pulpy – ok. 400ml).Standardową blachę (blachy) piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Gdy ciasto odpowiednio urośnie, piekarnik ustawić na 200 stopni, a ciasto podzielić na dwie części. Jedną umieścić z powrotem w misce oprószonej
mąką i znowu przykryć.Z drugiej porcji uformować (na oprószonym
mąką blacie, podsypując w razie potrzeby minimalną ilością
mąki, aby ciasto nie lepiło się do rąk) koło lub prostokąt o grubości 2-3 milimetrów.Placek delikatnie przenieść na blachę (za pomocą wałka lub rąk); jeżeli nieco się skurczy - nadać mu znów pożądany kształt, zaznaczając ewentualnie nieco grubszy rant. Na całej powierzchni rozsmarować
oliwę, następnie na jego środek nałożyć 2-4 łyżki
sosu pomidorowego i równomiernie rozprowadzić do rantu.Na cieście rozłożyć
połowę mięsa, połowę liści
szpinaku i połowę
mozzarelli – porozrywać ją palcami na centymetrowe cząstki.Porozrzucać kilka listków
bazylii, skropić całość
oliwą; wstawić do nagrzanego piekarnika – piec do chwili, kiedy ranty pizzy przestaną wyglądać na surowe, przez 20-25 minut. Analogicznie przygotować drugą pizzę.