Wykonanie
Cebulaki są jednym z moich wspomnień z lat szkolnych. Zawsze były dostępne w sklepiku szkolnym, na przerwie tłum dzieciaków po nie stał. Jednak te domowe jak dla mnie są o niebo lepsze. Świetnie smakują ciepłe, ledwo wyciągnięte z piekarnika ale zimne też są smaczne. Jeśli jednak wolicie na ciepło to w następnych dniach po upieczeniu można
bułki delikatnie skropić
wodą i podgrzać w mikrofalówce przez 30-60 sekund.

Składniki:1 opakowanie
drożdży instant (8g)100 ml ciepłej
wody125 ml
mleka500 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
olejuFarsz:3 duże
cebule200 g startego
żółtego serasólpieprzostra paprykaDo posmarowania
bułek:1
jajko2-3 łyżki pikantnego
keczupuDrożdże mieszamy dokładnie z ciepłą
wodą, dodajemy połowę
mąki, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok 25 stopni) na 30 minut.Obraną
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i mieszamy.Do ciasta dodajemy resztę
mąki,
mleko,
cukier,
sól i
olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, formujemy kulki i rozwałkowujemy. Placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z
keczupem, na to kładziemy warstwę
cebuli.Pieczemy przez 25 minut. Przez pierwsze 5 minut w 200 stopniach, następnie
bułki posypujemy
żółtym serem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

Sprawdź te przepisy :English muffins czyli
bułki z patelni.
Pudding chlebowy z
białym serem i
owocami.Delikatnie
czekoladowe ciasteczka z
rodzynkami.
Serowe krakersy z
lubczykiem i
chilli.