ßßß
W kalendarzu już prawie wiosna, a za oknem zima rozgościła się na dobre. Co zrobić… Pozostaje nam pielęgnować wiosnę w serduchu i rozgrzewać się „od środka”. Idealna do tego będzie zupa meksykańska „na ostro”Potrzebne będą:- 1 szklanka ryżu- 500 g mielonej wołowiny- 2 średnie czerwone cebule- 2 średnie czerwone papryki- 3 ząbki czosnku- puszka pomidorów bez skórki- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- bulion z kostki rosołowej ok. 2 l- listek laurowy- tymianek- rozmaryn- natka pietruszki- sos tabasco- sól, pieprz, oliwa do smażenia.Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i dusimy na miękko. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone i doprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą. W garnku gotujemy bulion razem z listkiem laurowym i pomidorami z puszki. Podsmażone mięso, paprykę z cebulą dorzucamy do bulionu i dusimy przez chwilę. Do całości wrzucamy ryż i gotujemy, aż zmięknie. Pod sam koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i doprawiamy do preferowanej ostrości sosem tabascoPodajemy ze świeżo pokrojoną pietruszką.Gdyby okazało się, że przesadziliśmy z sosem tabasco, wówczas można złagodzić jego smak poprzez dodanie łyżki serka mascarpone lub śmietany. Smacznego




Brak powiązanych wpisów.