Wykonanie

W kalendarzu już prawie wiosna, a za oknem zima rozgościła się na dobre. Co zrobić… Pozostaje nam pielęgnować wiosnę w serduchu i rozgrzewać się „od środka”. Idealna do tego będzie zupa meksykańska „na ostro”Potrzebne będą:- 1 szklanka
ryżu- 500 g mielonej
wołowiny- 2 średnie
czerwone cebule- 2 średnie
czerwone papryki- 3 ząbki
czosnku- puszka
pomidorów bez skórki- puszka
kukurydzy- puszka
czerwonej fasoli-
bulion z kostki rosołowej ok. 2 l-
listek laurowy-
tymianek-
rozmaryn-
natka pietruszki-
sos tabasco-
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.
Cebulę i
paprykę kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony
czosnek i dusimy na miękko. Na drugiej patelni podsmażamy
mięso mielone i doprawiamy do smaku
tymiankiem,
rozmarynem,
pieprzem i
solą. W garnku gotujemy
bulion razem z
listkiem laurowym i
pomidorami z puszki. Podsmażone
mięso,
paprykę z
cebulą dorzucamy do
bulionu i dusimy przez chwilę. Do całości wrzucamy
ryż i gotujemy, aż zmięknie. Pod sam koniec dodajemy
fasolę,
kukurydzę i doprawiamy do preferowanej ostrości
sosem tabascoPodajemy ze świeżo pokrojoną
pietruszką.Gdyby okazało się, że przesadziliśmy z
sosem tabasco, wówczas można złagodzić jego smak poprzez dodanie łyżki
serka mascarpone lub
śmietany. Smacznego






Brak powiązanych wpisów.