ßßß Cookit - przepis na zupa meksykańska „na ostro”…

zupa meksykańska „na ostro”…

nazwa

Wykonanie

W kalendarzu już prawie wiosna, a za oknem zima rozgościła się na dobre. Co zrobić… Pozostaje nam pielęgnować wiosnę w serduchu i rozgrzewać się „od środka”. Idealna do tego będzie zupa meksykańska „na ostro”
Potrzebne będą:
- 1 szklanka ryżu
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 średnie czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- bulion z kostki rosołowej ok. 2 l
- listek laurowy
- tymianek
- rozmaryn
- natka pietruszki
- sos tabasco
- sól, pieprz, oliwa do smażenia.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i dusimy na miękko. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone i doprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą. W garnku gotujemy bulion razem z listkiem laurowym i pomidorami z puszki. Podsmażone mięso, paprykę z cebulą dorzucamy do bulionu i dusimy przez chwilę. Do całości wrzucamy ryż i gotujemy, aż zmięknie. Pod sam koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i doprawiamy do preferowanej ostrości sosem tabasco
Podajemy ze świeżo pokrojoną pietruszką.
Gdyby okazało się, że przesadziliśmy z sosem tabasco, wówczas można złagodzić jego smak poprzez dodanie łyżki serka mascarpone lub śmietany. Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/03/13/zupa-meksykanska-na-ostro