Wykonanie
Cześć =) Bardzo popularną potrawą w Turcji jest
biała fasola w sosie z
pomidorów i
cebuli. Przygotowywana bywa na wiele różnych sposobów, czasem z dodatkiem innych warzyw, jak np.
bakłażana,
cukinii,
papryki. Przeważnie w potrawie tej występuje dodatek
mięsny, jak mielona lub siekana
jagnięcina, albo
wołowina. Tak przygotowana
fasolka podawana jest z reguły z
ryżem oraz peklowanymi warzywami, które orzeźwiają smak potrawy. Tradycyjnie
fasolka po turecku bywa dość pikantna, ale stopień ostrości możemy dostosować do indywidualnych upodobań =)

Potrzebne będą (na 4 porcje):- 2 szklanka suchej
białej fasoli- 1
listek laurowy- 2 szklanki
wody- 2-3 łyżki
oliwy z oliwek- 1
cebula drobno posiekana- 1-2 ząbki
czosnku rozgniecione w prasce- 150-200 g mielonej
jagnięciny lub
wołowiny- 3-4 posiekane
pomidory- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego-
sól,
ostra papryka,
oregano-
szczypior i/lub
pietruszkaSposób wykonania:1)
Fasolę moczymy przez całą noc, odsączamy i gotujemy z dodatkiem dwóch szklanek
wody i
listka laurowego. Pod koniec gotowania dodajemy
sól. Czas gotowania
fasoli wynosi około półtorej godziny.2) Na patelni podgrzewamy
oliwę i szklimy na niej
cebulę z
czosnkiem oraz
mięsem mielonym rozdrobnionym na grudki. Solimy i smażymy wszystko ok. 5 minut do lekkiego zarumienienia.3) Dodajemy
pomidory, koncentrat i
przyprawy, a także ugotowaną
fasolkę bez
wody (
wodę pozostawiamy, bo może się jeszcze przydać )i doprowadzamy do wrzenia. Można dodać chochelkę
wody z gotowania
fasoli, jeśli w garnku wydaje się za sucho. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 15 minut.4) Sprawdzamy gęstość potrawy. Powinna
mieć konsystencję gęstej zupy lub gulaszu. Można teraz dodać jeszcze trochę
wody z
fasoli. Na końcu, po upewnieniu się, że potrawa ma odpowiednią gęstość oraz stopień przyprawienia, wsypujemy 3-4 łyżki drobno posiekanego
szczypioru i/lub
pietruszki. Wyłączamy gaz pod garnkiem i trzymamy pod przykryciem kilka do kilkunastu minut w celu połączenia się smaków.

Smacznego =)Agnieszka