Wykonanie
Cześć =)
Kurczak po karaibsku, to
kurczak po portugalsku, który wcześniej gościł na naszym blogu (
kurczak po portugalsku), a w tym wydaniu wybrał się w kulinarną podróż za ocean =)Jest to potrawa zdecydowanie pikantna, aczkolwiek stopień ostrości można regulować według własnych upodobań. Smaki
kokosu,
limonki i kuminu oraz dodatek
avocado i
kolendry przeniosły portugalskiego
kurczaka wprost na karaibskie plaże =)

Potrzebne będą (na 4 porcje):- 1 czubata łyżka
oleju kokosowego- 1 podwójna
pierś kurczaka pokrojona w kostkę- 2
cebule- 1-2
papryczki chili drobno pokrojone (jeżeli lubimy bardziej pikantnie, to nie usuwamy nasion)- 3-4 ząbki
czosnku drobno pokrojone- 1 puszka/kartonik (750g) krojonych
pomidorów (lub podobna ilość świeżych)- 1 łyżka
curry- 1 łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego)-
sól- opcjonalnie
pieprz lub
ostra papryka na dodatek- 1-2
owoce avocado, obrane i pokrojone w kostkę- pęczek świeżej
kolendry-
limonkaSposób wykonania:1) Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę
oleju kokosowego i podsmażamy lekko posolonego
kurczaka na lekko przyrumieniony kolor.2) W większym rondlu rozgrzewamy drugą łyżkę
oleju i podsmażamy na niej
cebulę z
czosnkiem i
papryczką chili przez kilka minut, aż
cebula się zeszkli.3) Dodajemy do
cebuli pomidory razem z
sokiem oraz
curry i kumin, gotujemy pod przykryciem 10 minut.4) Przekładamy do rondla zawartość z patelni, czyli
kurczaka z tłuszczem, w którym się smażył. Gotujemy kolejne 15 minut.5) Na końcu sprawdzamy stopień ostrości potrawy i w miarę potrzeby dodajemy nieco
soli oraz
pieprzu lub
ostrej papryki.6) Indywidualne porcje na talerzach dekorujemy pokrojonym
avocado i listkami
kolendry oraz skrapiamy
sokiem z limonki.7) Podajemy z
ryżem lub delikatnym
białym pieczywem.

Smacznego =)Agnieszka