ßßß
Stew jest bardzo popularne w Irlandii (Irish Stew - z dodatkiem jagnięciny), Szkocji oraz w Stanach Zjednoczonych (Beef Stew - z dodatkiem wołowiny), gdzie Beef Stew było znane jeszcze w pionierskich czasach zdobywania Dzikiego Zachodu i Klondike (gorączki złota).Potrawa w zależności od składników i proporcji, może przypominać gulasz, zupę lub potrawkę.Moim zdaniem idealną opcją jest potrawka, czyli coś pośredniego pomiędzy gulaszem a zupą i tak też właśnie przyrządzam różne rodzaje Stew.Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich - niewielkim kosztem osiąga się danie dużej objętości.Ja do mojego Beef Stew użyłem ligawy wołowej, ale nadają się też inne części wołowiny.Do Stew możemy użyć także wieprzowiny, np. karkówkę czy łopatkę - wtedy będzie to Pork Stew.Stew to po prostu dowolne połączenia warzyw i mięsa (najczęściej twardsze i tańsze, jeśli chodzi o danego zwierza), długo i powoli gotowane w garnku (lub bardzo wolno pieczone w Slow Cookerze).Stew gotujemy w bulionie, wodzie, winie lub piwie.Potrawka jest daniem jednogarnkowym, wieloskładnikowym, połączeniem dowolnego mięsa i warzyw. W Polsce nazywana jest tez "kociołkiem", bądź "garnkiem". Samo słowo "stew" - oznacza powolne gotowanie.Tym razem zrobiłem Beef Stew na wywarze drobiowym (pozostałym z rosołu), z marchwią, groszkiem, cebulą, czosnkiem i ziemniakami.Potrzebne będą (na 4-6 porcji)- olej lub smalec do smażenia-700-900g wołowiny (w tym przypadku jest to ligawa i tą część polecam)- 4-5 ziemniaków- 3 marchwie- pół szklanki zielonego groszku- 1 cebula- 2-3 ząbki czosnku- 2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego- przyprawy: sól, pieprz, tymianek- mąka do oprószenia mięsa



Sposób wykonania:1) Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm.
2) Cebulę siekamy, czosnek rozgniatamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki, ziemniaki w grubą kostkę.3) Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym partiami smażymy mięso, aż mocno zbrązowieje, a następnie przekładamy na talerz.4) Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu, jeśli to konieczne), lekko solimy i smażymy kilka minut.5) Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy wołowinę.6) Na patelnie ze smażenia wlewamy bulion, łyżeczkę tymianku i zagotowujemy.7) Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 1 godzinę i 15 minut, w miarę potrzeby dolewając lekko wody.8) Następnie dodajemy marchew i ziemniaki i dusimy 30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie).9) Pod koniec dokładamy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego =)