Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę jednogarnkową, w krajach anglojęzycznych nazywana: "stew", a w tym przypadku Beef Stew, czyli po polsku - wołową potrawkę z warzywami.

Stew jest bardzo popularne w Irlandii (Irish Stew - z dodatkiem
jagnięciny), Szkocji oraz w Stanach Zjednoczonych (Beef Stew - z dodatkiem
wołowiny), gdzie Beef Stew było znane jeszcze w pionierskich czasach zdobywania Dzikiego Zachodu i Klondike (gorączki złota).Potrawa w zależności od składników i proporcji, może przypominać gulasz, zupę lub potrawkę.Moim zdaniem idealną opcją jest potrawka, czyli coś pośredniego pomiędzy gulaszem a zupą i tak też właśnie przyrządzam różne rodzaje Stew.Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich - niewielkim kosztem osiąga się danie dużej objętości.Ja do mojego Beef Stew użyłem ligawy wołowej, ale nadają się też inne części
wołowiny.Do Stew możemy użyć także
wieprzowiny, np.
karkówkę czy
łopatkę - wtedy będzie to
Pork Stew.Stew to po prostu dowolne połączenia warzyw i
mięsa (najczęściej twardsze i tańsze, jeśli chodzi o danego zwierza), długo i powoli gotowane w garnku (lub bardzo wolno pieczone w Slow Cookerze).Stew gotujemy w
bulionie, wodzie,
winie lub
piwie.Potrawka jest daniem jednogarnkowym, wieloskładnikowym, połączeniem dowolnego
mięsa i warzyw. W Polsce nazywana jest tez "kociołkiem", bądź "garnkiem". Samo słowo "stew" - oznacza powolne gotowanie.Tym razem zrobiłem Beef Stew na wywarze wołowym, z marchwią,
groszkiem,
cebulą,
czosnkiem i
ziemniakami.

Potrzebne będą (na 4 porcje)-
olej lub
smalec do smażenia-700g
wołowiny (w tym przypadku jest to ligawa i tą część polecam)- 4-5
ziemniaków- 3 marchwie- pół szklanki
zielonego groszku- 1
cebula- 2-3 ząbki
czosnku- 2 szklanki
bulionu wołowego-
przyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek-
mąka do oprószenia
mięsa
Sposób wykonania:1)
Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm.

2)
Cebulę siekamy,
czosnek rozgniatamy,
marchew obieramy i kroimy w plasterki,
ziemniaki w grubą kostkę.3)
Mięso oprószamy
mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym partiami smażymy
mięso, aż mocno zbrązowieje, a następnie przekładamy na talerz.4) Na tej samej patelni podsmażamy
cebulę z
czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu, jeśli to konieczne), lekko solimy i smażymy kilka minut.5) Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy
wołowinę.6) Na patelnie ze smażenia wlewamy
bulion, łyżeczkę
tymianku i zagotowujemy.7) Sos przelewamy do rondla z
mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 1 godzinę i 15 minut, w miarę potrzeby dolewając lekko
wody.8) Następnie dodajemy
marchew i
ziemniaki i dusimy 30 minut (aż warzywa i
mięso będą miękkie).9) Pod koniec dokładamy
groszek i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.


Mówię Wam - bąba! :o)Smacznego =)