Wykonanie
Cześć =) Biały barszcz lub żurek to tradycyjna potrawa goszcząca na
polskich wielkanocnych stołach. Obie te zupy są podobne w smaku, lecz różni je kilka szczegółów. Żurek robiony jest na bazie mocnego zakwasu z
mąki żytniej i tradycyjnie nie jest zabielany
śmietaną. Do białego barszczu natomiast używa się zakwasu z
mąki pszennej. Można również użyć innych rodzajów
mąki, jak np. gryczana, owsiana, jęczmienna lub ryżowa, która została wykorzystana w tym przepisie. Biały barszcz jest zupą bardziej delikatna i kremową od
żurku, a do jego zabielenia używamy gęstej słodkiej
śmietany. Biały barszcz na zakwasie z
mąki ryżowej ma klasyczny smak, a jego atutem jest fakt, że dzięki
mące ryżowej staję się potrawą bezglutenową. Wielkanocnym czasem, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na bogaty i pożywny biały barszcz =)

Potrzebne będą (na 5-6 porcji):(na zakwas)- 2 szklanki
wody- 2 czubate łyżki
mąki ryżowej- 2 rozdrobnione ząbki
czosnku- szczypta lub kilka ziarenek
ziela angielskiego- 2
liście laurowe- 1 łyżka kwasu z naturalnie
kiszonych ogórków lub
kapusty(na zupę)- 3 szklanki
wody- 400-450g
białej kiełbasy- 3-4
ziemniaki pokrojone w małą kostkę-1
marchewka pokrojona w małą kostkę- 2-3 ząbki
czosnku rozgniecione w prasce- 1 czubata łyżka
majeranku- 1
liść laurowy- trochę
ziela angielskiego-
sól i
pieprz- 6 łyżek
śmietany kremówki- do dekoracji:
jajka na twardo i świeża
zielenina
Sposób wykonania:1) Składniki zakwasu umieszczamy w słoiku, przykrywamy bawełnianym materiałem i odstawiamy w spokojnym i zacienionym miejscu na minimum 5 dni. Każdego dnia mieszamy zawartość drewnianą łyżką.2) Wlewamy
wodę do średniego garnka i gotujemy w niej
białą kiełbasę, ok. 20 minut.3) Wyjmujemy ugotowaną
kiełbasę i dodajemy do
wywaru po niej
ziemniaki,
marchewkę i
przyprawy, gotujemy ok. 15 minut.4)
Kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki i dodajemy do zupy.5) Zakwas mieszamy w słoiku i dodajemy do garnka.6) Gotujemy kilka minut bez przykrycia, dokładnie wszystko mieszając.7) Na samym końcu dodajemy
śmietanę, gotujemy minutę i sprawdzamy stopień przyprawienia zupy. Najpewniej trzeba będzie dodać
soli, ponieważ zakwas sam w sobie nie jest solony.8) Dekorujemy indywidualne porcje w miskach
jajkiem na twardo i świeżą
zieleniną, np.
pietruszką lub
szczypiorkiem.

Smacznego =)Agnieszka