Wykonanie
Barszcz biały na
białej kiełbasie i wędzonce. Podany z
jajkiem :)Wersji tej zupy jest baaardzo dużo. Każdy gotuje według własnych smaków, przyzwyczajeń i upodobań, dlatego barszcz barszczowi nie równy :) U każdego smakuje inaczej.Mój jest delikatny, o lekko kremowej konsystencji.Składniki:3
białe kiełbasykawałek wędzonki ( u mnie kość )zakwas na barszcz ( domowej roboty, w butelce, lub z
torebki )2
marchewkiokoło 4 większe
ziemniaki2 ząbki
czosnkupo 3 kulki
ziela angielskiego i
liści laurowychłyżka
majerankułyżeczka
chrzanu ze słoiczka
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół, lub ćwiartki ( dowolnie ).Do garnka wkładamy
białą kiełbasę ( pokrojoną w kawałki, lub w całości ) i wędzonkę.Gotujemy, do momentu gdy pojawią się szumowiny, które zbieramy łyżką.Dodajemy
ziele angielskie, liście, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
marchewkę pokrojoną w półplasterki i
ziemniaki w kostkę.Gdy
ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
chrzanem i
majerankiem.Ja
białą kiełbasę wyciągam z zupy, kroję w grubsze plastry, podsmażam na odrobinie
oleju i z powrotem wrzucam do garnka, ale to już jak kto uważa.
Kategorie: