ßßß
Barszcz biały na białej kiełbasie i wędzonce. Podany z jajkiem :)Wersji tej zupy jest baaardzo dużo. Każdy gotuje według własnych smaków, przyzwyczajeń i upodobań, dlatego barszcz barszczowi nie równy :) U każdego smakuje inaczej.Mój jest delikatny, o lekko kremowej konsystencji.Składniki:3 białe kiełbasykawałek wędzonki ( u mnie kość )zakwas na barszcz ( domowej roboty, w butelce, lub z torebki )2 marchewkiokoło 4 większe ziemniaki2 ząbki czosnkupo 3 kulki ziela angielskiego i liści laurowychłyżka majerankułyżeczka chrzanu ze słoiczkasól, pieprzPrzygotowanie:Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół, lub ćwiartki ( dowolnie ).Do garnka wkładamy białą kiełbasę ( pokrojoną w kawałki, lub w całości ) i wędzonkę.Gotujemy, do momentu gdy pojawią się szumowiny, które zbieramy łyżką.Dodajemy ziele angielskie, liście, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, marchewkę pokrojoną w półplasterki i ziemniaki w kostkę.Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, chrzanem i majerankiem.Ja białą kiełbasę wyciągam z zupy, kroję w grubsze plastry, podsmażam na odrobinie oleju i z powrotem wrzucam do garnka, ale to już jak kto uważa.

Kategorie: