Wykonanie
Cześć =) Wracając do klimatów leśnych, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
makaron z bogatym i esencjonalnym sosem z
grzybów. W sezonie
grzybowym można użyć do niego
grzybów świeżo przyniesionych z lasu, pachnących jeszcze ściółką, igliwiem i deszczem. W innych porach roku natomiast, pozostają nam
grzyby suszone oraz, dostępny na rynku od niedawna, koncentrat
grzybowy. Jeżeli nie mamy dostępu do koncentratu
grzybowego, zamiast
wody należy użyć
bulionu, np. warzywnego lub
grzybowego, oraz ewentualnie
śmietany do zagęszczenia.Pomysł na tą potrawę powstał, podczas wizyty w Polsce naszych znajomych z Włoch, którzy powiedzieli: "Maciek, my mamy włoski
makaron, Ty jesteś myśliwym, grzybiarzem i człowiekiem lasu - wymyśl coś".


Potrzebne będą:- około 20-25g krojonych,
suszonych grzybów leśnych- około 1 szklanki
wody- 1 łyżka
masła lub
smalcu z
kaczki, albo gęsi- 1 drobno pokrojona
cebula- 1 rozdrobniony ząbek
czosnku- kilka rozdrobnionych
jagód jałowca- około 1/2 łyżeczki
mąki-
makaron wstążki- około 2 łyżek koncentratu
grzybowego-
sól i
pieprz- do dekoracji: plastry
marchewki gotowanej na parze, dowolna
zielenina, trochę tartego
sera (np.
oscypka, albo
parmezanu) - zależnie od tego, co mamy i lubimySposób wykonania:1)
Grzyby zalewamy wrzątkiem w misce i odstawiamy na 20-30 minut.2) Na patelni podgrzewamy
masło lub smalczyk, a następnie szklimy na nim
cebule, na samym końcu dodając
czosnek i
jałowiec3) Oprószamy wszystko odrobina
mąki i zasmażamy na złoto.4) Dodajemy
grzyby z
wodą z moczenia, zagotowujemy i zeskrobujemy z dna ewentualnie przywarte resztki ze smażenia.5)
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.6) Mieszamy wszystko na patelni, dodajemy koncentrat
grzybowy, przykrywamy i dusimy ok. 15-20 minut, aż
grzyby będą miękkie.7) Na końcu doprawiamy sos
sola i
pieprzem.8)
Makaron wykładamy do głębokich talerzy lub misek. Na wierzchu układamy plastry
marchewki, posypujemy dowolna
zielenina oraz
serem, według gustu i uznania. Na końcu można zmielić na wszystko trochę
pieprzu.

Smacznego =)Maciek/Agnieszka