ßßß

Łazanki z kapustą i grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia.Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej kapusty i przepysznych aromatycznych grzybów leśnych.
Przygotowanie farszu jest pracochłonne jednak smak łazanek z kapustą i grzybami jest wyjątkowy i z pewnością warto przygotować je w naszych domach.farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)
ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sólpieprz500 g makaronu łazankiduża cebula + masło na omastę
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Makaron ł azanki gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do wody warto dodać ok. 2 łyżki oleju - wtedy makaron nie powinien się posklejać).Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym farszem i wszystko chwilę podgrzewamy.




