Wykonanie
Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze przygotowania do świąt ? prezenty już kupione, choinka ubrana ? U mnie już choinka stoi, prezenty ogarnięte i powoli zakupy świąteczne już gotowe. Przygotowuje także już niektóre dania, te które można zamrozić na
potem. Lubię
mieć w Wigilię więcej czasu dla siebie i dla rodziny a nie tylko stać cały dzień przy garach.Zrobiłam wczoraj
kapustę i dodałam do niej łazanki, dzisiaj mamy taki pyszny obiadek. I na świątecznym
stole u nas również będzie takie danie, bo bardzo je wszyscy lubimy. Łazanki jemy nawet z
sosem pomidorowym czy na słodko, ja uwielbiam ten rodzaj
makaronu, idealnie pasuje także do zup. A wy lubicie łazanki z
kapustą ?Zapraszam i życzę wam cudownego dnia.Składniki:-
makaron łazanki - użyłam Goldmak- 500 g
kiszonej kapusty- 200 g
pieczarek- 1
cebula- garść
suszonych grzybów-
sól,
pieprz-
liść laurowy- łyżka
masłaGrzybki zalewamy szklanką gorącej
wody.
Kapustę przepłukujemy pod bieżącą
wodą na sitku, następnie ją drobno kroimy.
Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce
masła, dodajemy pokrojoną
cebulkę i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.
Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy szklankę
wody, dodajemy
liść laurowy,
pieczarki z
cebulką,
grzybki razem z
wodą i gotujemy na małym ogniu, tak długo aż
kapusta zmięknie. W razie potrzeby dolewamy jeszcze
wody.Na koniec przyprawiamy
kapustę solą i
pieprzem.Gotujemy
makaron i dodajemy go do
kapusty, mieszamy i podajemy.