Wykonanie
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Przychodzę do was dzisiaj z przepisem na pierogi z
kapustą i
grzybami. Ostatnio narobiłam ich dość sporo i pomroziłam już na święta. Ja zresztą uwielbiam pierogi i
mogę je jeść codziennie z różnymi farszami, ale na święta to zawsze z
kapustą i
grzybami oraz ruskie.Podaje wam także super przepis na ciasto, robi się go szybko i jest super miękkie i łatwo się je wałkuje, trzeba tylko pamiętać, aby je chować pod ściereczkę, aby nie wysychało.A wy robicie pierogi na święta ???Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego.Składniki:ciasto na pierogi- 500 g
mąki pszennej typ 500- 250 ml gorącej, przegotowanej
wody- szczypta
soli- 3 łyżki
olejufarsz- 700 g
kiszonej kapusty- 500 g
pieczarek- 1
cebula- garść
suszonych grzybów-
sól,
pieprz- łyżka
masłaGrzybki zalewamy szklanką gorącej
wody.
Kapustę przepłukujemy pod bieżącą
wodą na sitku, następnie ją drobno kroimy.
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy na patelni na łyżce
masła, dodajemy pokrojoną
cebulkę i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy
pieczarki z
cebulką,
grzybki drobno pokrojone razem z
wodą i gotujemy na małym ogniu, tak długo aż
kapusta zmięknie. W razie potrzeby dolewamy
wody. Następnie na koniec odparowujemy farsz z nadmiaru płynów i przyprawiamy
solą i
pieprzem.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy
mąkę,
sól,
olej i gorącą - świeżo przegotowaną
wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.Do garnka wlewamy
wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju do
wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Można je schować
potem w woreczki i zamrozić.