Wykonanie
Poziom trudnościWigilijna
kapusta z łazankami to świetna alternatywa dla pierogów z
kapustą i
grzybami – to te same składniki razem wymieszane. Często w ciągu roku przygotowuję taką
kapustę, tęskniąc za smakiem wigilijnych pierogów, ale z braku czasu lub z lenistwa wybieram właśnie to danie. Dla zabieganych to doskonałe wyjście, nawet łazanki można kupić w sklepie, a wtedy przygotowanie tego dania zajmie Wam ok. 30 minut.Składniki:1 kg dobrej, niezbyt kwaśnej
kapusty kiszonej150 ml
wody25-30 g
suszonych grzybów2 średnie
cebule1 łyżka
oleju rzepakowego2 łyżki
oleju lnianegosól i
pieprz do smaku100 g suchego
makaronu łazanki lub ⅓ porcji
makaronu własnej robotySposób przygotowania:Jeśli chcemy przygotować
makaron w domu, to od niego należy rozpocząć pracę, czyli trzeba przygotować ciasto i odłożyć do odpoczęcia.
Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać
wodę, przykryć pokrywką i powoli podgrzewać, aż
kapusta się zagotuje.
W tym czasie
suszone grzyby ugotować w małej ilości
wody, przez ok 10 minut.
Grzyby wyjąć na deskę i posiekać.
Wodę z
grzybów i pokrojone
grzyby dodać do
kapusty.
Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki.
Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy, na tym zrumienić
cebulę, dodać do
kapusty.
Przyprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, zamieszać przykryć pokrywką.
Teraz przygotowane ciasto na
makaron należy rozwałkować, pokroić i ugotować, kupny
makaron po prostu ugotować.
Kapustę spróbować, ewentualnie doprawić. Dodać
olej lniany i
makaron.
Wigilijną
kapustę z łazankami podawać gorącą.
Smacznego!