ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z łazankami

Wigilijna kapusta z łazankami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wigilijna kapusta z łazankami to świetna alternatywa dla pierogów z kapustą i grzybami – to te same składniki razem wymieszane. Często w ciągu roku przygotowuję taką kapustę, tęskniąc za smakiem wigilijnych pierogów, ale z braku czasu lub z lenistwa wybieram właśnie to danie. Dla zabieganych to doskonałe wyjście, nawet łazanki można kupić w sklepie, a wtedy przygotowanie tego dania zajmie Wam ok. 30 minut.
Składniki:
1 kg dobrej, niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
150 ml wody
25-30 g suszonych grzybów
2 średnie cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku
100 g suchego makaronu łazanki lub ⅓ porcji makaronu własnej roboty
Sposób przygotowania:
Jeśli chcemy przygotować makaron w domu, to od niego należy rozpocząć pracę, czyli trzeba przygotować ciasto i odłożyć do odpoczęcia. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać wodę, przykryć pokrywką i powoli podgrzewać, aż kapusta się zagotuje.
W tym czasie suszone grzyby ugotować w małej ilości wody, przez ok 10 minut.
Grzyby wyjąć na deskę i posiekać.
Wodę z grzybów i pokrojone grzyby dodać do kapusty.
Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, na tym zrumienić cebulę, dodać do kapusty.
Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, zamieszać przykryć pokrywką.
Teraz przygotowane ciasto na makaron należy rozwałkować, pokroić i ugotować, kupny makaron po prostu ugotować.
Kapustę spróbować, ewentualnie doprawić. Dodać olej lniany i makaron.
Wigilijną kapustę z łazankami podawać gorącą.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/12/wigilijna-kapusta-lazankami