Wykonanie
Cześć =) W dzisiejsze chłodne, grudniowe popołudnie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pożywną i rozgrzewającą zupę gulaszową =)Zupa gulaszowa jest jednym z najbardziej popularnych, tradycyjnych dań kuchni węgierskiej. Jej nazwa, gulyas, wywodzi się stąd, że w dawnych czasach przyrządzana była przez pasterzy, w kociołku nad ogniskiem (gulyas to po węgiersku "pasterz bydła"). Czasami zupa gulaszowa występuje również pod nazwą "bogracz" (bogracs to po węgiersku "kociołek").Podstawą zupy gulaszowej jest
mięso,
cebula oraz słodka i
ostra papryka. Czasami wzbogacana jest również innymi dodatkami, jak
czosnek,
zioła,
ziemniaki,
pomidory, co czyni ją bardzo urozmaiconym i pożywnym daniem jednogarnkowym.Warto pamiętać, że węgierski gulyas oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś potrawę popularnie nazywaną gulaszem w Polsce, czyli gęsty sos z
mięsem i warzywami lub
grzybami.Zapraszamy na kulinarną podróż na Węgry!
Potrzebne będą:- 1 kg
wołowiny (z udźca)- 3
cebule- ząbek
czosnku- 2 łyżeczki mielonej,
słodkiej papryki- 1 łyżeczka lub mniej
ostrej papryki-
pieprz,
sól- pół łyżeczki mielonego
kminku- 1 litr
wywaru warzywnego (do jego przygotowania potrzebna będzie
włoszczyzna)- 5
ziemniaków- 3 duże
pomidory- 2
zielone papryki- 1
czerwona papryka- pęczek świeżego
majeranku-
smalec (ewentualnie
oliwa z oliwek)
Sposób wykonania:1)
Włoszczyznę zalewamy 1,5 l zimnej
wody i gotujemy
wywar warzywny, przez około godzinę.2)
Cebule obieramy i drobno siekamy. Opłukaną
wołowinę starannie osuszamy i kroimy w niedużą kostkę.
3) Na
smalcu obsmażamy porcjami
mięso, a następnie
cebulę i obrany
czosnek, po czym wkładamy wszystko do garnka. Dodajemy
kminek, szczyptę
soli i
pieprzu oraz mieloną
paprykę. Zalewamy litrem
wywaru i gotujemy przez około 1,5 godziny.4) Obrane
ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu (zupy gulaszowej) i gotujemy na małym ogniu dalsze 10 minut.5)
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a miąższ kroimy.
Paprykę oczyszczamy i również kroimy.
6)
Majeranek siekamy.7) Składniki dodajemy do potrawy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Smacznego =)Maciek / Agnieszka