ßßß
Potrzebne będą:- 1 kg wołowiny (z udźca)- 3 cebule- ząbek czosnku- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki- 1 łyżeczka lub mniej ostrej papryki- pieprz, sól- pół łyżeczki mielonego kminku- 1 litr wywaru warzywnego (do jego przygotowania potrzebna będzie włoszczyzna)- 5 ziemniaków- 3 duże pomidory- 2 zielone papryki- 1 czerwona papryka- pęczek świeżego majeranku- smalec (ewentualnie oliwa z oliwek)
Sposób wykonania:1) Włoszczyznę zalewamy 1,5 l zimnej wody i gotujemy wywar warzywny, przez około godzinę.2) Cebule obieramy i drobno siekamy. Opłukaną wołowinę starannie osuszamy i kroimy w niedużą kostkę.
3) Na smalcu obsmażamy porcjami mięso, a następnie cebulę i obrany czosnek, po czym wkładamy wszystko do garnka. Dodajemy kminek, szczyptę soli i pieprzu oraz mieloną paprykę. Zalewamy litrem wywaru i gotujemy przez około 1,5 godziny.4) Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu (zupy gulaszowej) i gotujemy na małym ogniu dalsze 10 minut.5) Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a miąższ kroimy. Paprykę oczyszczamy i również kroimy.
6) Majeranek siekamy.7) Składniki dodajemy do potrawy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego =)Maciek / Agnieszka