ßßß Cookit - przepis na Węgierska zupa gulaszowa (gulasz węgierski)

Węgierska zupa gulaszowa (gulasz węgierski)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) W dzisiejsze chłodne, grudniowe popołudnie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pożywną i rozgrzewającą zupę gulaszową =)
Zupa gulaszowa jest jednym z najbardziej popularnych, tradycyjnych dań kuchni węgierskiej. Jej nazwa, gulyas, wywodzi się stąd, że w dawnych czasach przyrządzana była przez pasterzy, w kociołku nad ogniskiem (gulyas to po węgiersku "pasterz bydła"). Czasami zupa gulaszowa występuje również pod nazwą "bogracz" (bogracs to po węgiersku "kociołek").
Podstawą zupy gulaszowej jest mięso, cebula oraz słodka i ostra papryka. Czasami wzbogacana jest również innymi dodatkami, jak czosnek, zioła, ziemniaki, pomidory, co czyni ją bardzo urozmaiconym i pożywnym daniem jednogarnkowym.
Warto pamiętać, że węgierski gulyas oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś potrawę popularnie nazywaną gulaszem w Polsce, czyli gęsty sos z mięsem i warzywami lub grzybami.
Zapraszamy na kulinarną podróż na Węgry!
Potrzebne będą:
- 1 kg wołowiny (z udźca)
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka lub mniej ostrej papryki
- pieprz, sól
- pół łyżeczki mielonego kminku
- 1 litr wywaru warzywnego (do jego przygotowania potrzebna będzie włoszczyzna)
- 5 ziemniaków
- 3 duże pomidory
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- pęczek świeżego majeranku
- smalec (ewentualnie oliwa z oliwek)
Sposób wykonania:
1) Włoszczyznę zalewamy 1,5 l zimnej wody i gotujemy wywar warzywny, przez około godzinę.
2) Cebule obieramy i drobno siekamy. Opłukaną wołowinę starannie osuszamy i kroimy w niedużą kostkę.
3) Na smalcu obsmażamy porcjami mięso, a następnie cebulę i obrany czosnek, po czym wkładamy wszystko do garnka. Dodajemy kminek, szczyptę soli i pieprzu oraz mieloną paprykę. Zalewamy litrem wywaru i gotujemy przez około 1,5 godziny.
4) Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu (zupy gulaszowej) i gotujemy na małym ogniu dalsze 10 minut.
5) Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a miąższ kroimy. Paprykę oczyszczamy i również kroimy.
6) Majeranek siekamy.
7) Składniki dodajemy do potrawy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego =)
Maciek / Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/12/wegierska-zupa-gulaszowa-gulasz.html