Wykonanie
Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :)Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa.Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na
smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo
czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho,
ziemniaki i
marchewka +
przyprawy oczywiście.Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę.SKŁADNIKI600-700 g
pręgi wołowej2 łyżki
smalcu2
cebule1 łyżka wędzonej
słodkiej papryki1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki mielonego
kminku1 l
bulionu warzywnego2
czerwone papryki (u mnie podłużne)2
marchewki5 średnich
ziemniaków1 puszka krojonych
pomidorów1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej(ewentualnie łyżeczka
ostrej papryki)
sól,
pieprzszczypta
cukruPRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy
mięso na
smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną
paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy
cebulę do
mięsa, zalewamy szklanką
bulionu i przyprawiamy
majerankiem i
kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż
mięso zmięknie. Dodajemy
pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę
paprykę i
ziemniaki (obrane :)) oraz
marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę
bulionu. Doprawiamy pikantną pastą,
solą,
pieprzem (do smaku) i szczyptą
cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Podajemy zupę z ulubionym
pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej.Smacznego!