ßßß
2 łyżki smalcu2 cebule1 łyżka wędzonej słodkiej papryki1 łyżka majeranku1/2 łyżeczki mielonego kminku1 l bulionu warzywnego2 czerwone papryki (u mnie podłużne)2 marchewki5 średnich ziemniaków1 puszka krojonych pomidorów1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej(ewentualnie łyżeczka ostrej papryki)sól, pieprzszczypta cukruPRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej.Smacznego!