ßßß

Potrzebne będą:- czubata łyżka masła lub oleju kokosowego- dwie drobno posiekane cebule- 5-6 rozdrobnionych ząbków czosnku- łyżka przyprawy curry- trochę ostrej papryki (opcjonalnie)- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę- 1 kg pokrojonej marchwi- 600 ml wywaru drobiowo warzywnego lub warzywnego- sól i pieprz do smaku- 100 ml soku z pomarańczy (opcjonalnie)- gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana- listki kolendrySposób wykonania:1) W sporym garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż będą zeszklone i lekko rumiane.2) Dodajemy curry i mieszamy z cebulą.3) Dodajemy ziemniaki, marchewkę i wywar.4) Gotujemy wszystko do miękkości warzyw, ok. 20 minut.5) Miksujemy zupę blenderem i sprawdzamy smak: dodajemy sól i pieprz w odpowiadających nam ilościach, a także sok z pomarańczy. Dodatek soku jest opcjonalny, ale orzeźwia on nieco smak takiej zupy.6) Na talerzach dekorujemy zupę kleksem z jogurtu lub śmietany oraz listkami kolendry.
Smacznego =)Agnieszka