Wykonanie
Cześć =) Na chłodne jesienne i zimowe wieczory trudno o milszą strawę niż gęsta, rozgrzewająca zupa krem.Na dzisiejszy wieczór proponujemy krem z
marchwi o smaku
curry. Zależnie od stopnia ostrości
przyprawy curry, bo bywają różne, można dodać również
ostrej papryki, w celu uzyskania bardziejrozgrzewającego efektu.
Cynamon,
kardamon i
kurkuma występujące w mieszankach
curry również dodają smakowi zupy swoistego ciepła, kojarzonego z klimatem i egzotyką regionów, skąd pochodzą.


Potrzebne będą:- czubata łyżka
masła lub
oleju kokosowego- dwie drobno posiekane
cebule- 5-6 rozdrobnionych ząbków
czosnku- łyżka
przyprawy curry- trochę
ostrej papryki (opcjonalnie)- 4-5
ziemniaków pokrojonych w kostkę- 1 kg pokrojonej
marchwi- 600 ml
wywaru drobiowo warzywnego lub warzywnego-
sól i
pieprz do smaku- 100 ml soku z
pomarańczy (opcjonalnie)- gęsty
jogurt naturalny lub kwaśna
śmietana- listki
kolendrySposób wykonania:1) W sporym garnku z grubym dnem podsmażamy
cebulę z
czosnkiem, aż będą zeszklone i lekko rumiane.2) Dodajemy
curry i mieszamy z
cebulą.3) Dodajemy
ziemniaki,
marchewkę i
wywar.4) Gotujemy wszystko do miękkości warzyw, ok. 20 minut.5) Miksujemy zupę blenderem i sprawdzamy smak: dodajemy
sól i
pieprz w odpowiadających nam ilościach, a także sok z
pomarańczy. Dodatek soku jest opcjonalny, ale orzeźwia on nieco smak takiej zupy.6) Na talerzach dekorujemy zupę kleksem z
jogurtu lub
śmietany oraz listkami
kolendry.

Smacznego =)Agnieszka