Wykonanie

Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek
mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-)Ciasto w postaci
tortu przygotowałam dla
męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-)Zapraszam!!!

Składniki na
biszkopt:- 6
jajek- 1,5 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru pudru- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 4 czubate łyżki
kakao- 2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier, ubijamy, dodajemy po 1
żółtku, następnie przesianą przez sitko
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na sam koniec
kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na 3 blaty.Krem nr 1:
KREM CZEKOLADOWY-1/2 kostki
margaryny (o temp. pokojowej)- 100 g
czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli
wodnej- 1/2
serka RicottyMargarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną
czekoladę potem serek. Wykładamy na blat
biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji.KREM NR 2 : KREM
MIĘTOWY- 200 ml
śmietany 36%- tabliczka
czekolady miętowej (taka z nadzieniem)-
śmietan- fixŚmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie startą na tarce o dużych oczkach
czekoladę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na 2 blat. 1/4 zostawiamy na sam wierzch.Krem nr 3: KREM Z
MLEKIEM W PROSZKU- 1/3 kostki
margaryny- 4 czubate łyżki
mleka w proszku- 2 czubate łyżki
cukru pudru- 4 łyżki
śmietanki 30%Margarynę ucieramy z
cukrem na puch, minimum 10 minut, dodajemy
mleko w proszku, łyżkę
mleka łyżkę
śmietanki, na przemian. Ucieramy na puch. Krem na ostatni blat.Na tym kremie układamy
herbatniki. A na nich resztę kremu nr.2. Następnie posypujemy pokruszonymi
herbatnikami, przyozdabiamy
kremem czekoladowym.





Pozdrawiam Was cieplutko!Co raz bliżej Święta ;-)

Zapraszam na FB!