Wykonanie
Kopiec kreta, raczej kojarzę głównie z pudełka gotowego ciasta jakiejś firmy. Szczerze mówiąc nigdy nie miałam okazji jeść takiego ciasta, ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Wydaje mi się,że
banany można zastąpić jakimiś innymi
owocami typu
truskawki,
brzoskwinie - generalnie takie co będą nam smakować z
bitą śmietaną i
ciastem czekoladowym. Myślę,że jeszcze
wrócę do tego ciasta, w nie dalekiej przyszłości!
Ciasto:0,5 kostki (czyli 12,5 dag)
margaryny0,5 szklanki
cukru2
jajka1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenianiecałe 0,5 szklanki
wody2 łyżki
kakaoKrem:0,5 litra
śmietany kremówki2 "
śmietan-fixy"3 łyżki
cukru pudru1 tabliczka ciemnej
czekolady3
bananysok z 1
cytrynyCiasto:
Margarynę,
cukier,
kakao i
wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż
margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia.Bierzemy
jajka i oddzielamy
żółtka od
białek.Do zimnej masy dodajemy
żółtka, a później
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z
ciastem.Przekładamy je do wysmarowanej
masłem i wysypanej
tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny
mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju.Krem:
Czekoladę siekamy w drobną kostkę.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem
cukru i "
śmietan-fixów". Dodajemy do niej
czekoladę i mieszamy.
Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Kopiec kreta wykonanie:Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki
bananów. Nakładamy na nie
bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca.
Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały.Całość wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Smacznego!