Wykonanie

Składniki:Ciasto:½ kostki
margaryny½ szklanki
cukru½ szklanki
wody1 ½ szklanki
mąki pszennej2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki naturalnego
kakaoKrem:½ litra
śmietany kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru1 tabliczka
mlecznej czekolady2
śmietan fixydodatkowo:3
bananysok z 1
cytrynyWykonanie:Przygotowujemy ciasto. Do większego rondelka wkładamy
margarynę,
cukier,
kakao i wlewamy
wodę. Stawiamy na ogniu i mieszamy tak długo aż składniki się ze sobą połączą, tworząc polewę. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od
żółtek. Do wystudzonej polewy dodajemy
żółtka, natomiast
białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z polewą, dodając stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy pianę z
białek i bardzo delikatnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Ciasto delikatnie studzimy. Gdy nie jest gorące lecz lekko ciepłe wydrążamy środek łyżką. Pozostawiamy jedynie boki i dno. Wydrążony środek kruszymy drobno i odstawiamy.Przygotowujemy krem.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed starciem możemy ją umieścić na chwilkę w zamrażalce, wtedy łatwiej będzie nam ją ścierać. Możemy ją również pokroić w mniejsze kawałeczki, to zależy od gustu.
Śmietanę wyjmujemy z lodówki (musi być schłodzona) i miksujemy na największych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i
śmietan fixy. Do
bitej śmietany dodajemy
czekoladę i mieszamy.
Banany obieramy ze skórki i jak najszybciej skrapiamy je
sokiem z cytryny, aby nie czarniały. Na dnie ciasta układamy
banany przekrojone wzdłuż. Nakładamy na nie
bitą śmietanę, formułując kształt kopca. Kopiec posypujemy okruszkami ciasta. Schładzamy 2 godziny w lodówce.
