Wykonanie

Kochani zapraszam Was na pyszne ciasto
waniliowo-
czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem
gruszek i kremu budyniowego zwieńczone
polewą czekoladową z
rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki
przyprawie korzennej smak
gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek
rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości
słodyczy ;-)ZapraszamSkładniki na ciasto:400 g
margaryny6
jajek4 łyżeczki
proszku do pieczenia (mieszamy z
mąką)40 dag
cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na
cukier puder)5 łyżek
mleka45 dag
mąkiponadto do masy nr 1:- 2 opak.
cukru waniliowegodo masy nr2 :- 2 łyżki
przyprawy do piernika- 4 łyżki
kakaoW dużej misce ucieramy
margarynę z
cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po
żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę
mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy
mleko, ucieramy, dodajemy resztę
mąki. W osobnej misce ubijamy pianę z
białek z dodatkiem szczypty
soli. Pianę mieszamy z masą. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy ją na dwie części.Do jednej miski dosypujemy 2
cukry waniliowe, ucieramy, mamy gotową masę
waniliową - masa nr1.Do drugiej miski dodajemy
przyprawę do piernika i
kakao, mieszamy - masa nr 2.Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki
gruszki (około 6
gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki
gruszki (2
gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym ciasto piekłam na 4 (skala do 10) 1godzinę 20 minut.Studzimy.

Masa budyniowa:2 budynie
waniliowe z
cukrem1/5 kostki
margaryny3 szklanki
mleka 3,2%W rondelku zagotowujemy 2,5 szklanki
mleka, wrzucamy
margarynę, rozpuszczamy. W kubeczku mieszamy 2 budynie z pozostałą ilością
mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się
mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta.Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy
rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy
polewą czekoladową.
Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby:- kupić gotową w sklepie ;-)- rozpuścić
czekoladę w kąpieli
wodnej- bądź zrobić samemu, jak ja.
Polewa czekoladowa:1/5
margaryny, 2 łyżki
wody, 4 łyżki
cukru, 3 pełne łyżki
kakao. Wszystko na bardzo małym ogniu mieszamy w rondelku, tak aby składniki się połączyły. Gdyby polewa była za gęsta to dolejcie łyżkę
wody. Gdyby była za rzadka dosypcie łyżkę
cukru. Polewę w garnku gotujemy maksymalnie 4-5 minut, ciągle mieszając. Polewa ma być gładka i lejąca się. Chwileczkę studzimy około 2 minuty. Polewamy ciasto.Gotowe!

Pozdrawiam cieplutko zajadając ciasto i wpatrując się w
pomarańczowo-czerwone słońce, które chyli się ku zachodowi... Pięknie!