Wykonanie
To moja wersja barszczu, bo choć
jadłam tę zupę niezliczoną ilość
razy, uwierzcie - nigdy nie szukałam na nią przepisu. Zresztą to chyba taka właśnie zupa, że można dodać do niej przeróżne warzywa, a i tak będzie pyszna. W mojej wersji jest bardzo gęsta i zawiesista.




Składniki :2 duży kotlet z
karkówki wieprzowej3 średnie
buraki4
marchewki10 średnich
ziemniakówpo 20 strąków białej i
zielonej fasolki szparagowejpół małego
selera + 2 łodygi z liśćmi1
cebula3 ząbki
czosnku6 ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprzkopereknatka pietruszkiok. 2 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
smalcuok. 2,5 l.
wodyPrzygotowanie :Do garnka wlewam
wodę, wkładam kotlety,
ziele angielskie i pokrojone w niewielką kostkę
ziemniaki,
selera,
buraki i
marchewki. Strączki
fasoli kroję na 2-3 cm kawałki (wcześniej odcinam końcówki), dodaję do garnka razem ze zw iązanymi liśćmi
selera. Wszystko gotuję na małym ogniu, aż warzywa i
mięso będą zupełnie miękkie. Dodaję posiekany
czosnek i lekko podsmażoną na
smalcu (drobno posiekaną)
cebulę.
Mięso rwę na kawałki, dodaję posiekane:
koperek i
pietruszkę. W pół szklanki płynu z garnka (przestudzonego) mieszam
mąkę i wlewam tę zawiesinę do garnka, mieszam by zupa lekko zgęstniała. Całość doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Przepis autorski.
