Wykonanie
Sałatka, którą chcę Wam dziś pokazać jest lekka, idealna na letni obiad, przygotowana prawie bez tłuszczu, choć jednym z jej podstawowych składników jest
kurczak. Dobrze jest podać ją na ciepło, więc warto zadbać, by wszystkie składniki przygotowywać równocześnie. A czy smaczna ? Bardzo! Dlatego serdecznie ją Wam polecam.


Składniki na 2-3 porcje :2 pojedyncze
filety z piersi kurczaka1 mały
kalafior7-8 małych,
młodych ziemniakówMarynata do
kurczaka :0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
majeranku0,5 łyżeczki
kurkumy0 , 5 łyżeczki suszonego cząbru0,5 łyżeczki suszonej
bazyliiduża szczypta suszonego
tymiankuduża szczypta
suszonej szałwiiszczypta
gałki muszkatołowejduża szczypta
czarnego pieprzuSos :0,5 szklanki
jogurtu naturalnego1 niewielki ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)2 łyżki posiekanego
szczypiorkumała szczypta
currysól,
pieprz do smakuDodatkowo :1 łyżeczka
oliwy do smażenia
szczypiorek do posypaniaPrzygotowanie :
Ziemniaki myję dokładnie szczoteczką,
kalafiora dzielę na różyczki - gotuję razem w lekko posolonej wodzie do miękkości (
kalafior trzeba wyjąć wcześniej).Mieszam dokładnie wszystkie składniki marynaty i nacieram nią
mięso, odkładam je na minimum godzinę. Następnie smażę
mięso na
oliwie, na małym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony, by się zrumieniło. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę jeszcze 10 minut na minimalnym ogniu. Przekładam
mięso na talerz, by odpoczęło.Mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu.Lekko przestudzone
mięso kroję w ukośne plastry,
ziemniaki podobnie. Układam na talerzach
ziemniaki, kawałki
kurczaka i różyczki
kalafiora, oprószam wszystko drobno posiekanym
szczypiorkiem. Podaję na ciepło, z sosem w oddzielnej miseczce.Przepis autorski.

