Wykonanie
Decyzję co dziś na obiad właściwie podjął mój P., gdy przeglądaliśmy ciekawe przepisy jak ze światowych restauracji. Ja troszkę zmieniłam przepis, gdyż nie miałam świeżej
mięty, którą dodaje się do sosu. Potrawa wyszła niezwykle interesująco i ma ciekawie dobrane smaki. Przy tym przygotowanie jej nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych czynności. Jeżeli czasem macie problem, co chcielibyście zjeść na obiad, a chcecie sobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja
kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami
ziemniaków oraz z mizerią z
ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania.
Składniki:– duża
pierś kurczaka,– szklanka rosołu,– duże opakowanie
jogurtu naturalnego;–
sól,
czarny pieprz,
kurkuma + (ewentualnie świeża
mięta posiekana);–
oliwa;– ząbek
czosnkuWykonanie:
Kurczaka umyć, podzielić na kotlety, skropić
oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać rosołem, gotować bez przykrycia, aż
mięso dojdzie a rosół wyparuje. Zmieszać 0,5
jogurtu ze szczyptą
soli. Zalać
mięso i dusić mieszając, aż
jogurt odparuje i „osiądzie” na
kurczaku. Resztę
jogurtu wymieszać z
przyprawami i zmiażdżonym
czosnkiem.
Mięso podać z sosem i ulubionymi dodatkami.Smacznego