Wykonanie
W ubiegłym roku dostałam w prezencie wspaniałe ciasto, które zdarzyło nam się jeść pierwszy raz w życiu. Nie miałam wówczas pojęcia, że jest to tradycyjne, Bożonarodzeniowe ciasto w Niemczech i Holandii, ale zachwyciło mnie bogactwem i smakiem. Oczywiście poszukałam informacji na jego temat, i wiem już, że Christstollen czy Kerststol to rodzaj luksusowego, słodkiego
chleba, z dużą ilością
bakalii i nadzieniem z
migdałów.W moim cieście jest aż 12 rodzajów
bakalii :) Mogłam tak zaszaleć dzięki wspaniałym
bakaliom ze sklepu Piątnica - zachwycił mnie wybór i jakość produktów, które można tam kupić. W sklepie Piątnica zaopatrzycie się nie w tylko w suszone i kandyzowane słodkości, ale także w
przyprawy,
produkty sypkie jak
kasze czy
ryż,
herbatę czy produkty strączkowe. Serdecznie polecam Wam to miejsce!I oczywiście zapraszam na cudowne chwile z tym niesamowitym
ciastem:)







Składniki na 2 sztuki:4 szklanki
mąki pszennej + 0,5 szklanki do podsypywania50 g. świeżych
drożdży1 szklanka letniego
mleka3/4 szklanki rozpuszczonego, letniego
masła2
jaja2
żółtka1,5 szklanki
cukru pudruszczypta
soli10 kropli
olejku migdałowego0,5 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2-3 zmielone
goździkiBakalie:łącznie 2 szklanki posiekanych, u mnie są to:
orzechy pecanorzechy brazylijskiemigdałysuszone
mangokandyzowana
papajasuszone
wiśniesuszone śliwkisuszone morelesuszona żurawinarodzynki, u mnie sułtanki i goldenkandyzowana skórka z
pomarańczykandyzowana skórka z
limonkiDodatkowo:250 g. masy marcepanowej
wódka do namoczenia
rodzynek,
śliwek i
wiśnimasło do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Posiekane
śliwki,
wiśnie i
rodzynki moczę w
wódce na godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Po odsączeniu oprószam je
mąką.Do dużej miski przesiewam
mąkę, na środku robię spory dołek i wkruszam do niego
drożdże. Dosypuję łyżeczkę
cukru pudru i łyżkę
mąki, wlewam 2 łyżki
mleka, mieszam lekko by powstała pasta konsystencji gęstej
śmietany. Przykrywam miskę ścierką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie siekam
bakalie, wsypuję je do miseczki, dodaję namoczone i oprószone w
mące rodzynki,
wiśnie i
śliwki.
Jajka i
żółtka ucieram z
cukrem pudrem,
goździkami i
gałką muszkatołową na puszystą, jasną masę. Gdy
drożdże w misce wyrosną, wlewam do miski masę jajeczną i
mleko, dodaję szczyptę
soli, zagniatam składniki by się połączyły. Dodaję
bakalie i mocnymi ruchami wgniatam je w ciasto przez kilka minut (na tym etapie ciasto lepi się do ręki), po czym stopniowo dolewam
masło. Gdy ciasto jest już elastyczne, przekładam je na stolnicę wysypaną
mąką i wyrabiam jeszcze 20 minut. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia.Marcepan dzielę na 2 części i formuję z każdej wałek o długości 24 cm. Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję w prostokąt 24x30 cm, wzdłuż krótszego brzegu układam wałek z marcepana, zwijam. Uformowane ciasta układam w natłuszczonych i oprószonych
mąką foremkach,wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 40 minut. Jeszcze gorące smaruję rozpuszczonym
masłem i obficie posypuję
cukrem pudrem.Przepis na podstawie kilku ogólnie dostępnych, modyfikowany przeze mnie.



