Wykonanie
Jutro tłusty czwartek:) Uff... zdążyłam dziś jeszcze upiec pączki do jutrzejszej
kawy. Chyba wyszły nieźle:) Zainspirował mnie w tym roku przepis na pączki pieczone pochodzący z bloga Kwestia Smaku, który delikatnie zmodyfikowałam. Pączki pieczone mogą być alternatywą dla pączków smażonych.Ciasto na ok 20 pączków :100 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży370 g
mąki pszennej do wypieków
drożdżowych50 g
cukru3/4 łyżeczki
soli1 całe
jajko + 3
żółtka170 g
masłaDodatkowo:1
jajko do posmarowaniasłoik domowych
powideł śliwkowychlukier pomarańczowy:
cukier puder, sok i skórka z
pomarańczypapilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dniecienka szklanka obręcz do wycinania
ciastek o średnicy 6 cm
Drożdże,
masło i
jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły, muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło kroimy na kawałki.W małym garnuszku dokładnie należy wymieszać ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki, Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, w tym czasie powinna powstać piana.W dużej misce przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn
drożdży i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy
jajko i
żółtka, wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
Potem porcjami dodajemy miękkie
masło cały czas wyrabiając rękami, co zajmie nam ponownie około 10 minut. Gotowe, elastyczne i błyszczące ciasto odkładamy do miski na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).Po tym czasie ciasto przekładamy na blat podsypany
mąką. Rozpłaszczamy ciasto tak, aby powstał placek o grubości ok 1 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka, nakładamy łyżeczkę
powideł śliwkowych, zlepiamy i formujemy kulkę. Ulepioną kulkę wkładamy łączeniem do dołu do papilotki. Tak przygotowane pączki odstawiamy jeszcze na ok 30-35 minut do podrośnięcia. Pączki smarujemy rozmąconym
jajkiem. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.Ostudzone pączki lukrujemy. Do miski wsypujemy
cukier puder, dodajemy skórkę startą z
pomarańczy oraz sok z
pomarańczy. Całość mieszamy. Lukrujemy pączki i posypujemy skórką startą z
pomarańczy.