Wykonanie
            Jutro tłusty czwartek:) Uff... zdążyłam dziś jeszcze upiec pączki do jutrzejszej 
kawy. Chyba wyszły nieźle:) Zainspirował mnie w tym roku przepis na pączki pieczone pochodzący z bloga Kwestia Smaku, który delikatnie zmodyfikowałam. Pączki pieczone mogą być alternatywą dla pączków smażonych.Ciasto na ok 20 pączków :100 ml ciepłego 
mleka50 g świeżych 
drożdży370 g 
mąki pszennej do wypieków 
drożdżowych50 g 
cukru3/4 łyżeczki 
soli1 całe 
jajko + 3 
żółtka170 g 
masłaDodatkowo:1 
jajko do posmarowaniasłoik domowych 
powideł śliwkowychlukier pomarańczowy: 
cukier puder, sok i skórka z 
pomarańczypapilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dniecienka szklanka obręcz do wycinania 
ciastek o średnicy 6 cm
 Drożdże
Drożdże, 
masło i 
jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły, muszą być w temperaturze pokojowej. 
Masło kroimy na kawałki.W małym garnuszku dokładnie należy wymieszać ciepłe 
mleko, pokruszone 
drożdże, łyżeczkę 
cukru i łyżkę 
mąki, Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, w tym czasie powinna powstać piana.W dużej misce przesiewamy 
mąkę, dodajemy 
cukier, 
sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn 
drożdży i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy 
jajko i 
żółtka, wyrabiamy ciasto ok 10 minut. 
Potem porcjami dodajemy miękkie 
masło cały czas wyrabiając rękami, co zajmie nam ponownie około 10 minut. Gotowe, elastyczne i błyszczące ciasto odkładamy do miski na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).Po tym czasie ciasto przekładamy na blat podsypany 
mąką. Rozpłaszczamy ciasto tak, aby powstał placek o grubości ok 1 cm. Następnie szklanką wycinamy kółka, nakładamy łyżeczkę 
powideł śliwkowych, zlepiamy i formujemy kulkę. Ulepioną kulkę wkładamy łączeniem do dołu do papilotki. Tak przygotowane pączki odstawiamy jeszcze na ok 30-35 minut do podrośnięcia. Pączki smarujemy rozmąconym 
jajkiem. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.Ostudzone pączki lukrujemy. Do miski wsypujemy 
cukier   puder, dodajemy skórkę startą z 
pomarańczy oraz sok z 
pomarańczy. Całość mieszamy. Lukrujemy pączki i posypujemy skórką startą z 
pomarańczy.

