Wykonanie
To moja najlepsza zapiekanka od tygodni:) Nie da się odmówić tej potrawie domowego ciepła, jest sycąca, tania i bardzo smaczna. Jako farsz można oczywiście wykorzystać całkiem inne składniki, bo torcik będzie równie pyszny np. z
mięsem mielonym podsmażonym z
cebulą, czy ze
szpinakiem.
Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
maki pszennej1 łyżeczka
kurkumy1
jajko2 łyżki nasion
czarnuszki1 szklanka letniej
wody3/4 szklanki
mlekaduża szczypta
soli2 łyżki
olejuFarsz:0, 7 kg
pieczarek100 g.
żółtego serapołowa ugotowanego
brokuła2 ząbki
czosnkusól,
pieprz2 łyżki
olejuBeszamel:1 szklanka
mleka1/3 kostki
masła2 łyżki
mąki pszennejszczypta
soliDodatkowo:1 łyżka
bułki tartejolej do posmarowania tortownicy
pomidor do ozdoby
chili w płatkach do posypaniaPrzygotowanie:Ciasto:Z podanych składników (bez
oleju) w misce ucieram ciasto, jeśli jest za gęste dolewam trochę
wody. Dodaję
olej, mieszam dokładnie i smażę 7 dużych naleśników (u mnie patelnia o średnicy 23 cm).Farsz:
Pieczarki siekam na kawałki, wrzucam na patelnię z
olejem, lekko
solę i smażę do odparowania
wody. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem, jeszcze chwilę razem smażę. Przekładam do miski, lekko studzę. Dodaję
starty ser i pokrojonego w kawałki
brokuła. Całość jeszcze raz doprawiam.Beszamel:W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki
mleka z
masłem, w pozostałą część
mleka ucieram z
mąką i
solą - powstałą pastę dodaję do prawie gotującego się
mleka, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewam jeszcze chwilę, aż masa się zagęści.Smaruję dno tortownicy
olejem, wykładam na dno pierwszy naleśnik i na niego 1/6 farszu. Rozprowadzam farsz, pozostawiając mniej przy brzegu naleśnika i przykrywam go następnym - powtarzam tę czynność do wyczerpania składników. Ostatni powinien być naleśnik. Na jego powierzchni rozprowadzam
sos beszamelowy, całość oprószam
bułką tartą, kładę plastry
pomidora i
płatkami chili.Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 30 minut. Tort podaję gorący.Przepis autorski.