Wykonanie
Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw. Ma wykwintny smak i ziarnistą konsystencję, a podany razem z mlecznym sosem
serowo-
czosnkowym pachnie wprost rewelacyjnie. Zgodnie z polską tradycją w piątki nie
jada się
mięs, więc takie jarskie danie świetnie nada się na piątkowy obiad.
CiekawostkaSkładniki100–200 g
ryżu parboiled (1–2 woreczki),1 spory brokuł,2
jajka,
bułka tarta,
olej rzepakowy,1 czubata łyżka stołowa
masła,1 czubata łyżka stołowa
mąki pszennej 650,1 szklanka
mleka,100 g tartego, podwędzanego
sera żółtego,3–4 ząbki
czosnku,1/2 — 1 kostki rosołowej “mięsnej” (1/2 kostki na 100g
ryżu),
sól morska i warzywko oraz świeżo mielony
pieprz.Przygotowujemy
ryż parboiled i blanszujemy
brokułaRyż parboiled wsypujemy do garnka, zalewamy dwukrotnie większą ilością
wody i gotujemy pod przykryciem wraz z posiekaną kostką rosołową na wolnym ogniu, aż
ryż wpije całą
wodę i będzie miękki.Od brokuła odcinamy różyczki i płuczemy je pod strumieniem zimnej
wody. W zależności od tego, jakiego brokuła lubimy, albo go blanszujemy, czyli wrzucamy na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, albo gotujemy na parze do niezupełnej miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia.Robimy sos
serowy na zasmażceW nierdzewnym rondelku roztapiamy na wolnym ogniu łyżkę
masła, a gdy już zaczyna się pienić dosypujemy łyżkę
mąki i intensywnie mieszamy. Po kilkunastu — kilkudziesięciu sekundach, gdy zawartość rondelka zmieni kolor na nieco ciemniejszy, dolewamy szklankę
mleka. Dosypujemy tarty,
wędzony ser żółty, wciskamy ząbki
czosnku i dodajemy płaską łyżeczkę warzywka. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż sos
serowy zgęstnieje i popyrka sobie chwilę. Doprawiamy do smaku warzywkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.Smażymy różyczki
brokułaBrokuł pewnie już ostygł. Różyczki brokuła panierujemy w roztrzepanym z
solą i pieprzem
jajku oraz w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni w dużej ilości
oleju rzepakowego, na rumiany kolor z każdej strony. Jest to nie lada wyczyn, bo różyczki brokuła smażą się bardzo szybko, a do tego trudno je czasem utrzymać we właściwym położeniu. Wymaga to nieco wprawy.Usmażonego brokuła wykładamy na talerz, obok usypujemy kupkę
ryżu i polewamy wszystko suto mlecznym sosem
serowo-
czosnkowym. Smacznego!
Blanszowany brokuł smażony w panierce z mlecznym sosem
serowo-
czosnkowym i
ryżem parboiledSkładniki:
ryż parboiled — 10–20 dagbrokuł — 1 szt.
jajka — 2 szt.
bułka tartaolej rzepakowy
masło 82% — 1 czubata łyżka stołowa
mąka pszenna — 1 czubata łyżka stołowa
mleko krowie — 1 szklanka
ser żółty wędzony — 10 dagczosnek — 3–4 ząbkikostka rosołowa
sól morska i warzywko oraz świeżo mielony
pieprz