ßßß Cookit - przepis na Brokuł smażony z sosem serowo-czosnkowym

Brokuł smażony z sosem serowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Bro­kuł to jedno z naj­zdrow­szych warzyw. Ma wykwintny smak i ziar­ni­stą kon­sy­sten­cję, a podany razem z mlecz­nym sosem serowo-czosnkowym pach­nie wprost rewe­la­cyj­nie. Zgod­nie z pol­ską tra­dy­cją w piątki nie jada się mięs, więc takie jar­skie danie świet­nie nada się na piąt­kowy obiad.
Cie­ka­wostka
Składniki
100–200 g ryżu par­bo­iled (1–2 woreczki),
1 spory bro­kuł,
2 jajka,
bułka tarta,
olej rze­pa­kowy,
1 czu­bata łyżka sto­łowa masła,
1 czu­bata łyżka sto­łowa mąki pszen­nej 650,
1 szklanka mleka,
100 g tar­tego, pod­wę­dza­nego sera żół­tego,
3–4 ząbki czosnku,
1/2 — 1 kostki roso­ło­wej “mię­snej” (1/2 kostki na 100g ryżu),
sól mor­ska i warzywko oraz świeżo mie­lony pieprz.
Przygotowujemy ryż parboiled i blanszujemy brokuła
Ryż par­bo­iled wsy­pu­jemy do garnka, zale­wamy dwu­krot­nie więk­szą ilo­ścią wody i gotu­jemy pod przy­kry­ciem wraz z posie­kaną kostką roso­łową na wol­nym ogniu, aż ryż wpije całą wodę i będzie miękki.
Od bro­kuła odci­namy różyczki i płu­czemy je pod stru­mie­niem zim­nej wody. W zależ­no­ści od tego, jakiego bro­kuła lubimy, albo go blan­szu­jemy, czyli wrzu­camy na kil­ka­dzie­siąt sekund do wrzątku, albo gotu­jemy na parze do nie­zu­peł­nej mięk­ko­ści. Pozo­sta­wiamy do wystu­dze­nia.
Robimy sos serowy na zasmażce
W nie­rdzew­nym ron­delku roz­ta­piamy na wol­nym ogniu łyżkę masła, a gdy już zaczyna się pie­nić dosy­pu­jemy łyżkę mąki i inten­syw­nie mie­szamy. Po kil­ku­na­stu — kil­ku­dzie­się­ciu sekun­dach, gdy zawar­tość ron­delka zmieni kolor na nieco ciem­niej­szy, dole­wamy szklankę mleka. Dosy­pu­jemy tarty, wędzony ser żółty, wci­skamy ząbki czosnku i doda­jemy pła­ską łyżeczkę warzywka. Gotu­jemy mie­sza­jąc od czasu do czasu, aż sos serowy zgęst­nieje i popyrka sobie chwilę. Dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem i świeżo mie­lo­nym czar­nym pie­przem.
Smażymy różyczki brokuła
Bro­kuł pew­nie już ostygł. Różyczki bro­kuła panie­ru­jemy w roz­trze­pa­nym z solą i pie­przem jajku oraz w bułce tar­tej. Sma­żymy na roz­grza­nej patelni w dużej ilo­ści oleju rze­pa­ko­wego, na rumiany kolor z każ­dej strony. Jest to nie lada wyczyn, bo różyczki bro­kuła smażą się bar­dzo szybko, a do tego trudno je cza­sem utrzy­mać we wła­ści­wym poło­że­niu. Wymaga to nieco wprawy.
Usma­żo­nego bro­kuła wykła­damy na talerz, obok usy­pu­jemy kupkę ryżu i pole­wamy wszystko suto mlecz­nym sosem serowo-czosnkowym. Smacz­nego!
Blan­szo­wany bro­kuł sma­żony w panierce z mlecz­nym sosem serowo-czosnkowym i ryżem par­bo­iled
Skład­niki:
ryż par­bo­iled — 10–20 dag
bro­kuł — 1 szt.
jajka — 2 szt.
bułka tarta
olej rze­pa­kowy
masło 82% — 1 czu­bata łyżka sto­łowa
mąka pszenna — 1 czu­bata łyżka sto­łowa
mleko kro­wie — 1 szklanka
ser żółty wędzony — 10 dag
czo­snek — 3–4 ząbki
kostka roso­łowa
sól mor­ska i warzywko oraz świeżo mie­lony pieprz
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/brokul-smazony-z-sosem-serowo-czosnkowym