ßßß
CiekawostkaSkładniki100–200 g ryżu parboiled (1–2 woreczki),1 spory brokuł,2 jajka,bułka tarta,olej rzepakowy,1 czubata łyżka stołowa masła,1 czubata łyżka stołowa mąki pszennej 650,1 szklanka mleka,100 g tartego, podwędzanego sera żółtego,3–4 ząbki czosnku,1/2 — 1 kostki rosołowej “mięsnej” (1/2 kostki na 100g ryżu),sól morska i warzywko oraz świeżo mielony pieprz.Przygotowujemy ryż parboiled i blanszujemy brokułaRyż parboiled wsypujemy do garnka, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody i gotujemy pod przykryciem wraz z posiekaną kostką rosołową na wolnym ogniu, aż ryż wpije całą wodę i będzie miękki.Od brokuła odcinamy różyczki i płuczemy je pod strumieniem zimnej wody. W zależności od tego, jakiego brokuła lubimy, albo go blanszujemy, czyli wrzucamy na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, albo gotujemy na parze do niezupełnej miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia.Robimy sos serowy na zasmażceW nierdzewnym rondelku roztapiamy na wolnym ogniu łyżkę masła, a gdy już zaczyna się pienić dosypujemy łyżkę mąki i intensywnie mieszamy. Po kilkunastu — kilkudziesięciu sekundach, gdy zawartość rondelka zmieni kolor na nieco ciemniejszy, dolewamy szklankę mleka. Dosypujemy tarty, wędzony ser żółty, wciskamy ząbki czosnku i dodajemy płaską łyżeczkę warzywka. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż sos serowy zgęstnieje i popyrka sobie chwilę. Doprawiamy do smaku warzywkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.Smażymy różyczki brokułaBrokuł pewnie już ostygł. Różyczki brokuła panierujemy w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni w dużej ilości oleju rzepakowego, na rumiany kolor z każdej strony. Jest to nie lada wyczyn, bo różyczki brokuła smażą się bardzo szybko, a do tego trudno je czasem utrzymać we właściwym położeniu. Wymaga to nieco wprawy.Usmażonego brokuła wykładamy na talerz, obok usypujemy kupkę ryżu i polewamy wszystko suto mlecznym sosem serowo-czosnkowym. Smacznego!
Blanszowany brokuł smażony w panierce z mlecznym sosem serowo-czosnkowym i ryżem parboiledSkładniki:ryż parboiled — 10–20 dagbrokuł — 1 szt.jajka — 2 szt.bułka tartaolej rzepakowymasło 82% — 1 czubata łyżka stołowamąka pszenna — 1 czubata łyżka stołowamleko krowie — 1 szklankaser żółty wędzony — 10 dagczosnek — 3–4 ząbkikostka rosołowasól morska i warzywko oraz świeżo mielony pieprz