Wykonanie
Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił placków. Dla mnie są one przede wszystkim miłym urozmaiceniem obiadów, ciekawym rozwiązaniem na imprezy oraz idealnym jedzeniem dla dzieci. Uwielbiam łączyć składniki z różnych zakątków świata. Tym razem wykorzystałam azjatycką
mąkę z czarnego kleistego
ryżu (która jest fioletowa) i zrobiłam placki z
brokułami.60 g
mąki z czarnego kleistego
ryżu100 g
mąki pszennej1
jajko120 g drobno posiekanych
brokułów50-60 ml
mlekasól,
pieprzW misce mieszamy
mąki,
sól,
pieprz,
jajko oraz
mleko. Kiedy masa jest gładka i jednorodna dodajemy drobno posiekane
brokuły. Placki smażymy na
oliwie z oliwek na złoty kolor. Na minutę przed zdjęciem ich z patelni dusimy je pod przykryciem. Podajemy je z kwaśną
śmietaną lub kozim
jogurtem oraz glazurą balsamiczną.