Wykonanie
Zapowiadałam przedwczoraj, że będzie dużo
brokułów :) Zapas ciągle jest, cieszy mnie że zamrażarka powinna dziś przybyć - może uda mi się w takim razie część
brokułów zachować na zimę.Ale na razie mam dla Was pyszną przekąskę: podgotowane kawałki
brokuła usmażyłam w cieście i chrupiących po usmażeniu ziarenkach
słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego, na dodatek cudownie doprawionych
ziołami. Użyłam gotowej mieszanki "
Ziołowo mi" ze sklepu Ziarenkowo .
Składniki na ciasto :1 duże
jajko0,5 szklanki
mleka3 pełne łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz do smaku1 duży
brokułmieszanka "
Ziołowo mi" ze sklepu Ziarenkowo
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Brokuła dzielę na różyczki i gotuję al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzam i osuszam. Ze składników ciasta mieszam jednolitą masę (ciasto trochę bardziej gęste, niż na naleśniki), doprawiam do smaku. Niewielkie kawałki
brokuła zanurzam w całości w cieście i od razu przekładam do miseczki z ziarenkami. Dokładnie panieruję, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem. Smażę z każdej strony na złoty kolor, na chwilę przekładam na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z ulubionym dipem.Przepis autorski.