Wykonanie
Czytelnik zaglądający w miarę regularnie na mojego bloga zorientował się zapewne, że nad potrawy
mięsne zdecydowanie przedkładam warzywne :) Ucieszyło mnie więc bardzo nawiązanie współpracy ze sklepem ekojawo.pl a właściwie dwoma sklepami, bo także jawo.2008 . W obu tych miejscach można zaopatrzyć się w doskonałe, ekologiczne, pochodzenia roślinnego produkty. Po prostu raj :) Od nasion, przez
przyprawy,
orzechy,
kasze,
bakalie po
oleje ( także kosmetyczne) i
mąki.
Będę więc sama próbować, a Wam polecać wypróbowane potrawy z ich udziałem.Zacznę od niezwykłych
cieciorkowych kotlecików: zdrowych, pysznych, z powodzeniem zastępujących
mięso...
Składniki:1 szklanka
ciecierzycy, znajdziecie ją w sklepie ekojawo.pl2 średnie
cebule2 kromki czerstwego ciemnego
chleba3-4 łyżki
mleka1 łyżeczka suszonego
majeranku, który także można kupić w ekojawo.pl1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
oliwy do smażenia1 łyżka
oliwy do masy na kotlety1
jajko1 łyżka
skrobi kukurydzianej z ekojawo.pl
sól,
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Ciecierzycę moczę na noc w zimnej wodzie ( ilość taka, żeby ją przykrywała na mniej więcej 1 cm). Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie ok.40-50 minut. Ugotowaną
ciecierzycę miksuję z
mlekiem i
chlebem na niekoniecznie jednolitą masę, przekładam do miski, dodaję
jajko,
oliwę, posiekaną
pietruszkę,
majeranek i wcześniej podsmażoną na
oliwie cebulę. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
skrobię kukurydzianą, mieszam dłonią do uzyskania zwartej masy. Formuję okrągłe kotleciki, które panieruję lekko w
bułce tartej.Smażę kotleciki po 3 minuty z każdej strony, po czym przykrywam patelnię pokrywką i na niewielkim ogniu smażę jeszcze ok. 10 minut. Podaję np. z
sosem pieczarkowym.Przepis autorski.
ciecierzyca przed namoczeniem
różnica
między suchą a namoczoną
ciecierzycą :)