Wykonanie
            Smaczna, sycąca, warzywno -jajeczna zapiekanka, która doskonale nadaje się na obiad lub wczesną kolację. Aż prosi się by skorzystać ze swieżych, wiosennych wspaniałości jak 
szparagi :)



Składniki na 2 osoby:ok. 600 g. 
ziemniaków10 białych 
szparagów10 boczniaków15-20 świeżych listków młodego 
szpinaku1 
czerwona cebula1 łodyga 
selera naciowego1/2 szklanki 
mleka4 
jaja3 łyżki tartego 
parmezanusól, świeżo mielony 
pieprz1/2 łyżeczki 
tymianku3 łyżki 
oliwypatelnia którą można używać w piekarnikuPrzygotowanie :
Łodygę selera naciowego obieram z nitek, kroję na ok. 2 cm. kawałki. Boczniaki kroję w paski, 
cebulę siekam w cienkie półplasterki. Obrane 
szparagi obgotowuję w wodzie z łyżeczką 
soli i 
cukru ok. 5 minut, odcedzam, kroję na pół. Obrane 
ziemniaki kroję w cienkie plastry, przekładam na patelnię z 
oliwą, lekko 
solę i smażę przez ok. 5 minut, po czym przewracam je na drugą stronę i smażę przez kolejne 5 minut. Dodaję 
selera i boczniaki, smażę razem przez ok. 6-8 minut. Mieszam dokładnie 
mleko z 
jajami, doprawiam 
solą, 
pieprzem i 
tymiankiem, wlewam masę na patelnię, lekko mieszam. Układam na górze liście 
szpinaku, lekko wciskając je w masę, posypuję 
cebulą , układam 
szparagi . Wstawiam patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 20 minut, do ścięcia masy. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję 
serem. Można dodatkowo podrumienić pod grillem.Przepis autorski.




