Wykonanie
Smaczna, sycąca, warzywno -jajeczna zapiekanka, która doskonale nadaje się na obiad lub wczesną kolację. Aż prosi się by skorzystać ze swieżych, wiosennych wspaniałości jak
szparagi :)



Składniki na 2 osoby:ok. 600 g.
ziemniaków10 białych
szparagów10 boczniaków15-20 świeżych listków młodego
szpinaku1
czerwona cebula1 łodyga
selera naciowego1/2 szklanki
mleka4
jaja3 łyżki tartego
parmezanusól, świeżo mielony
pieprz1/2 łyżeczki
tymianku3 łyżki
oliwypatelnia którą można używać w piekarnikuPrzygotowanie :
Łodygę selera naciowego obieram z nitek, kroję na ok. 2 cm. kawałki. Boczniaki kroję w paski,
cebulę siekam w cienkie półplasterki. Obrane
szparagi obgotowuję w wodzie z łyżeczką
soli i
cukru ok. 5 minut, odcedzam, kroję na pół. Obrane
ziemniaki kroję w cienkie plastry, przekładam na patelnię z
oliwą, lekko
solę i smażę przez ok. 5 minut, po czym przewracam je na drugą stronę i smażę przez kolejne 5 minut. Dodaję
selera i boczniaki, smażę razem przez ok. 6-8 minut. Mieszam dokładnie
mleko z
jajami, doprawiam
solą,
pieprzem i
tymiankiem, wlewam masę na patelnię, lekko mieszam. Układam na górze liście
szpinaku, lekko wciskając je w masę, posypuję
cebulą , układam
szparagi . Wstawiam patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 20 minut, do ścięcia masy. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję
serem. Można dodatkowo podrumienić pod grillem.Przepis autorski.




